De Fruitboog


Dit verhaal gaat over 'De Fruitboog' in Swifterbant. Tijdens onze 'Wandeling' door de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant, het Swifterbos,  kwamen wij langs de 'Fruittuin' en dachten we: "Wat is hier in Hemelsnaam aan de hand"? De schellen vielen ons van de ogen. SwifterbantWij wandelen liever zelf, met ons eigen "Wijk-comité", onze eigen "Wijk-wandeling", zonder Gemeente Dronten, en zonder OFW Oost Flevoland Woondiensten. Wij 'zien' liever zelf nog met eigen ogen. Liever wandelen wij niet geblinddoekt, en niet gemuilkorfd rond. Wij zijn gesteld op onze eigen 'zienswijze' en onze eigen mening. De Gemeente Dronten en OFW spreken over hun "Buurtschouw". Wij hebben zeer slechte ervaringen met de Gemeente Dronten en met Oost Flevoland Woondiensten. De Gemeente Dronten "bagatelliseert" en negeert onze klachten, en laat er papieren vliegtuigjes van vouwen en werpt ze verre van zich. In de krant en op het internet presenteert en profileert de Gemeente Dronten zich maar wat graag met "mooie verhalen", "mooie praatjes", en "mooipraterij". Wij vormen en laten horen een 'Tegengeluid'. Wij zijn het 'Tegengeluid'.

 


Op de site van de Gemeente Dronten lezen wij:

Pluktuin (rood is tekst van 'deregentegenhouden')
"Bewoners van de Kruis- en Voetboog hebben gezamenlijk een pluktuin aangelegd in hun buurt. Er zijn diverse fruitbomen gepland > t en ook worden er verschillende soorten groenten verbouwd. De tuin wordt duurzaam onderhouden door bewoners. Alle bewoners uit Swifterbant zijn in goed overleg welkom om van de Fruitboog te genieten en/of te helpen met het onderhoud (niks geen goed overleg, dit is openbare Heilige Hoofd Groen Structuur en is voor iedereen vrij toegankelijk. "Wat komt u hier doen"?. "Wij komen genieten!". Dus hekken en een omheining er omheen en ook nog moeten vertellen wat je komt doen?). Het samen werken en genieten in de Fruitboog vergroot de verbinding tussen bewoners maar ook tussen verschillenden? instanties zoals Natuur en milieu Flevoland (Natuur- en Milieufederatie Flevoland), de woningbouwvereniging (OFW Oost Flevoland Woondiensten) en de gemeente (Gemeente Dronten)".
 


'De allereerste Pluktuin' Olieverfschilderij 1526 van Lucas Cranach de Oude (1472-1553)
Eva geeft Adam de appel die zij juist geplukt heeft, hij krabt zich nog op de kop:
 "Is dit nu wel zo verstandig?".

Genesis 3:6  "En de vrouw zag, dat de boom goed was om van te eten, en dat hij een lust was voor de ogen, ja, dat de boom begeerlijk was om daardoor verstandig te worden, en zij nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man, die bij haar was, en hij at".


Finance:
Bewonersbudget (van 'Samen Actief' Gemeente Dronten "wordt voornamelijk gebruikt voor de twéé jaarlijkse middagen in de 'De Fruittuin' en een gezamenlijk hapje en drankje met de hele buurt"
, lezen wij in de Advertorial* - "Buurt" in Beeld initiatief - "Spelbuurt" Swifterbant - in De FlevoPost van woensdag 5 mei 2021), Leefbaarheidsfonds (OFW Oost Flevoland Woondiensten) en eigen middelen ("Eigen middelen"? > "We hebben bijna niets zelf hoeven aan te schaffen" vertelt Iris Deckers, buurtbewoonster, in dezelfde 'Advertorial')
 

*Advertorial: is een advertentie, in dit geval van de Gemeente Dronten, die wordt gepresenteerd als een redactioneel artikel. De Gemeente Dronten maakt zeg maar graag goede sier met zichzelf, of meer precies natuurlijk het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten, het Bestuur, maakt graag goede sier met zichzelf.

Samen Actief in wijk en buurt. Telefoon 14 0321

 

Wij vinden het onjuist dat gemeenschapsgelden die door ons allen moeten worden opgebracht, gebruikt worden voor plant- en/of bloembakjes aan lantaarnpalen, terwijl mensen zelf hun tuinen en tuintjes ontdoen van groen en compleet bebouwen en bestraten, en dat dit gemeenschapsgeld gebruikt wordt voor 'Volkstuin-achtige-activiteiten' in de Heilige Hoofd Groen Structuren, oftewel het bos van Dronten en Swifterbant.

Reiger Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland

 

 

Kleine jongen

Nog niet zo lang geleden was een kleine jongen met een Bijbelse naam hier in het bos waar nu 'De Fruitboog' is, zijn hut aan het bouwen. Drontense Gemeentelijke Handhavers kwamen. Er waren klachten bij de Gemeente Dronten binnengekomen. Zij belden aan daar waar de jongen woonde, en de ouders kregen opdracht tot onmiddellijke ontruiming van de locatie waar de hut van de jongen zich bevond. De door de jongen gebruikte grond voor zijn hol en hut moest worden teruggeven aan het Bos en de Natuur, en weg met het jong.

Wat de Gemeente Dronten niet door had was dat 'deze kleine jongen' hier aan het "Pionieren" was. Hij had de steenbeitel 'gevonden' van een andere Swifterbantse Pionier, en deze verborgen in zijn hol en hut. Een steenbeitel was van ongelooflijke waarde voor de jonge kleine pionier. Uiteindelijk werd hij verraden door zijn: 'zusje'!?

Nog voordat het Rijk en de Provincie Flevoland hun Bossenstrategie bedacht hadden, een combinatie van bos, landbouw en wonen, een combinatie van AgroForestry en Wonen, bouwde deze jongen reeds zijn eerste hut hier. Maar hij was 'een kleine burger' en Grote Gemeentelijke Handhavers vernietigden zijn project: "Weg wezen hier". Zij waren gestuurd door de Schout van de Gouw Drontenland.

En toen ineens was daar Iris. Zij nam op 'slimme' en "héél creatieve" wijze de plaats van de kleine jongen in. Zij verleidde de Gemeentelijke Drontense ambtenaren tot aan de Burgemeester aan toe, en toen was er ineens de "Fruittuin". Dit verhaal heeft alle ingrediënten in zich, het is een soort Efteling aan De Kruisboog en De Voetboog in Swifterbant. Het gaat over een 'kleine jongen' ('Hans van Grietje'), over Eva die Adam verleidde met haar vrucht in haar "Fruittuin", over een toverfee, over wolven, die komen ook naar de "Fruittuin", na al dat rauwe vlees met hun snijkiezen in een bloederig tafereel verscheurd en opgeschrokt te hebben, en hun bek te hebben afgelikt, hebben zij ook wel eens trek in zo een lekker sappig peertje, of een mals gebraden kippetje of geitje boven het in deze Heilige Hoofd Groen Structuur door 'De Fruitboogers' aangelegde vuur op hun "Vuurplaats", over heksen die de kleine jongen verjaagd hebben, en over boosaardige Gemeentelijke Handhavers.

Reiger Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland 

 

Iris Deckers droomt over een eigen Walnootboom in haar tuin

Advertorial Gemeente Dronten 1/5  26 maart 2018


Initiatiefneemster Iris Deckers heeft het over tegenslag. Kan het zijn dat het hier over "Landjepik" gaat, én de zaak die 'De Kruisboogers' verloren hebben bij de rechter? Het "gepikte land" moest worden teruggegeven. "Verschillende visies over perceelsgrenzen"? Alle perceelsgrenzen liggen toch gewoon vast bij het Kadaster in Nederland. Géén twijfel is mogelijk. Mensen 'bouwen' hun tuinen helemaal vol, alle planten gaan eruit en bestrating gaat erin. Vervolgens gaat de Gemeente Dronten plant- en/of bloembakken ophangen aan de straatlantarens, zodat de mensen toch nog een stukje 'tuin' bij hun woningen hebben. Waar is deze Gemeente Dronten helemaal mee bezig? En een walnootboom in de tuin van Iris Deckers gaat prima. Waarschijnlijk kan zij op kosten van de Gemeente Dronten een Bonsai-cursus gaan volgen. De walnoot moet gewoon kort gehouden worden.


TweeSpalt
Speciaal voor mevrouw Iris Deckers, deze site verhaalt ook over de vele lapjes grond die de Gemeente Dronten in de loop van vele jaren aan "Landpikkers" verkocht heeft. Deze site
https://www.deregentegenhouden.nl vertelt over 'De Willekeur' die regeert op het 'Huis van de Gemeente Dronten'. Oftewel de ene burger niet en de andere burger wel. Dit leidt tot TweeSpalt (conflict, strijd, twist, rellen, en oorlog) in de samenleving en ernstige ontwrichting van de maatschappij. Er zijn mensen die Gele Vesten aantrekken. Anderen gaan demonstreren voor onze Grondrechten juist in deze Corona-tijden. Weer anderen verleggen hun stem bij verkiezingen. Televisieprogramma's als Zembla, Tegenlicht, en Pointer onderzoeken en schijnen op zaken die het daglicht niet verdragen. Onderzoeksjournalisten van Follow The Money en nieuwe Omroepen als Ongehoord Nederland laten zaken zien die door anderen en de Overheid verborgen voor ons worden gehouden. Vergeet niet dat tijdens de Corona-rellen burgemeesters van grote steden spraken over een "Oorlogssituatie". De geëmotioneerde Burgemeester John Jorristsma van Eindhoven 25 januari 2021 in het NOS Nieuws: "We zijn op weg naar een Burgeroorlog". Velen vroegen zich af, waar komt dit, deze "rellen", nu ineens vandaan? Degenen die hadden opgelet wisten wel beter.

 

Walnoot in pot, Juglans regia, gewoon 'gebonsaid'

 

 

   Prachtige Olijfboom XXL (Olea europaea), diameter pot 70 cm, hoogte ca. 200-225 cm, mooie ruige dikke stam, stamomtrek 50-70 cm, winterhard tot -10 graden Celcius, bij zware vorst eenvoudig te beschermen en in te pakken met ons vliesdoek of noppenfolie, ware eyecatcher, ca. 40 jaar oud 329,-  € 259,-  (Pinksteren 2021 t/m zondag 30 mei, te bestellen via het internet, thuisbezorgd of af te halen in de winkel)

Iris Deckers van De Fruitboog, De Kruisboog, en de Voetboog, moet gewoon aan de Praxis-mensen vragen of zij ook een Prachtige Walnoot (Juglans regia) voor haar in de pot hebben.

Als ze zegt dat ze van de "Fruittuin" in Swifterbant en/of de Gemeente Dronten is, krijgt ze hem waarschijnlijk gratis. "We hebben bijna niets zelf hoeven aan te schaffen", vertelt ze woensdag 5 mei 2021 zelf in de FlevoPost.

 

 

Volkstuin

Onder het mom van ingericht vóór, dóór, en met de buurt. We zitten hier in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. We zitten in het Swifterbos. En nu wordt hiervan een gedeelte geconfisqueerd door een "Buurt" ("Volksbuurt")  met medeweten van het Bestuur van de Gemeente Dronten, wat zeg ik, het College van Burgemeester en Wethouders.

In 1994 kwamen wij, Reiger met de zijnen, hier wonen in de 'Spelwijk'. Inmiddels is deze wijk gedegradeerd door de Gemeente Dronten tot "Spelbuurt". Héél Swifterbant heet inmiddels "Wijk Swifterbant", dus ook al het land rondom het dorp tot aan het IJsselmeer en het Ketelmeer. Het 'Buitengebied Swifterbant' wordt als een afzonderlijk "Buurt" 'gezien': "Búúrt Buitengebied Swifterbant"

Een "hondenuitlaatveld"? Néé, we zitten hier in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant, in het Swifterbos.

 

Advertorial Gemeente Dronten 2/5 en 3/5 26 maart 2018


Hier zijn De Fruitboogers druk doende met de aanleg van hun 'Vuurplaats'.

Als "Landjepik" niet gelukt is, weet men handig en "creatief" een 'Fruittuin' aan te leggen met medeweten van het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten. Mensen die hun eigen tuin voor een groot gedeelte bebouwd en bestraat hebben, gaan nu ijverig aan de slag in de "Fruittuin". Dat is 'handig', een volkstuin vlakbij je woning! Maar dit is Bosgebied, dit is de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Het is niet de bedoeling dat men buiten de paden vertoeft, de dieren moeten met rust worden gelaten, én het is zeker niet de bedoeling dat men hier een volkstuin gaat aanleggen met allerhande activiteiten die de rust in het bos verstoren. Zelfs kinderen worden 'gebruikt' in deze 'Advertorial' bij de Marketing-doeleinden van het Bestuur van de Gemeente Dronten. We zien, dat het meisje op onderstaande foto het 'Samen Actief'-schild omhoog houdt. Het logo is niet later op de foto geplakt, we zien nog net de handjes van het meisje. Het meisje naast haar heeft haar bedenkingen er al bij, en weet niet of dit wel kan.

Advertorial Gemeente Dronten 4/5 en 5/5 26 maart 2018

 

Vuurplek?
"Kippen en geitjes op tafel"? Barbecue? Gezellige zitjes? Fruitbomen? Walnootboom? Vuurplek? Kippen, Geiten? Dit wordt een tweede Bambihof in de Heilige Hoofd Groen Structuur, in het Swifterbos!

En het wordt nog gekker! Het is nu niet alleen een 'Fruittuin', er worden ook verschillende soorten groenten verbouwd. "Steeds groter dromen"? Het is gewoon een 'Volkse tuin' geworden, in de Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Zijn deze mensen nu helemaal gek geworden?

 


Foto 5432 knvs04. Bordje aan het begin van het wandelpad vanaf De Lange Streek achter De Kruisboog langs. In de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Het Bestuur van de Gemeente Dronten, het College van Burgemeester en Wethouders schrijft dit aan ons. Het College staat zelf natuurlijk boven de wet. Vooral Wethouder Roelof Siepel van de ChristenUnie, maar die is dan ook door God op aarde gezet als 'Rentmeester' om dit al te beheren, ons de wet voor te schrijven, en zelf zijn 'goddelijke' gang te gaan, denkt hij. Foto 3 maart 2021 15:58:44 uur (82,4kB 833x555)
Reiger Copyright

Dorpsbos Swifterbant
"Niet buiten de aangegeven paden"
, "geen dieren verontrusten", "geen open vuur maken", "niets beschadigen of meenemen". "Gemeente Dronten" staat er bovenaan de tekst op het groene bordje. Is het Bestuur van de Gemeente Dronten misschien de weg kwijt met 'De Fruitboog'? Onder bovenstaande "Advertorial" (folder) zien we toch duidelijk het stempel staan van de

.

 

Ontbrekende Bordjes
Op meerdere plekken ontbreken deze bordjes. Om te beginnen hier bij 'De Fruitboog'. Wel een "Adoptiebord", maar niet dit bord 'Bos Swifterbant'. Maar op nog veel meer plekken waar je het bos ingaat, bijvoorbeeld bij de 'Gildenallee', bij 'De Koningshof', of bij het Zonnebloempad, ontbreekt telkenkere het groene bordje 'Dorpsbos Swifterbant'.

 

Kaart Hoofd Groen Structuur Swifterbant
Op de site van de Gemeente Dronten komen we terecht bij de kaart met de Hoofd Groen Structuren (donkergroen) en de Wijk Groen Structuren (lichtgroen) van de Gemeente Dronten. Hieronder de uitsnede van speciaal 'De Fruitboog' en omgeving.

We zien duidelijk dat de hele 'De Fruitboog' in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant ligt. Helemaal links bovenaan op deze uitsnede van de kaart zien we nog juist een stukje lichtgroen van de Wijk Groen Structuur.

 


De Fruitboog 2018

Een landhek sluit 'De Fruitboog' af, en maakt er een soort prive-onderneming van, terwijl we hier toch echt in de Heilige Hoofd Groen Structuur zijn, in het openbare Dorpsbos Swifterbant.
 

Het toegangshek (poort) tot 'De Fruitboog' Swifterbant met informatiekastje. We zien dat er zelfs bestrating in de Fruittuin is aangelegd, nota bene in de Heilige Hoofd Groen Structuur!

 

Oude 'Rotary' perenbomen afgeleverd aan De Kruisboog

 

 

"Rotary gaat perenbomen planten in de dorpen van Dronten"

Google

https://fruitboog.nl > 2017/12/10 > nieuwsbrief-december ....
Nieuwsbrief december 2017 - Fruitboog
10 dec. 2017 - Vijf van deze perenbomen gaan door de Rotary gepland (t) worden op De Fruitboog. Het wachten is op sneeuwvrij weer. De wortels van de ...

Het lijkt erop dat de Afdeling Groentechnisch Beheer van de Gemeente Dronten is overgenomen door een 'club'?

(Het is nu 27 mei 2021, en de site van 'De Fruitboog' is van de radar, van de aardbodem verdwenen. Hebben 'De Fruitboogers' onderling ruzie gekregen? Is het "succesvolle" project alweer ingestort? Heeft de Gemeente Dronten de geldkraan dichtgedraaid? Is de Gemeente Dronten tot het inzicht gekomen dat dit "Landje" terug moet worden gegeven aan het Bos en de Natuur?)50 Jaar oude peren bomen voor Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant

Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Swifterbant
https://www.dorpsbelangenswifterbant.nl/author/admin/page/2/

Kobi Jansingh  21 november 2017

Dorpsbelangen Swifterbant kreeg van de "Rotery" Dronten de volgende brief. Om het verhaal zo duidelijk mogelijk door te geven, publiceren wij zij, van Dorpsbelangen, deze "Rotery" brief van 26 oktober 2017 in zijn geheel.
 

Beste dorpsbewoner(?),

Rotary Dronten is voornemens om op korte termijn karakteristieke perenbomen te gaan planten in de dorpen Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.

Kan de Rotary zomaar overal even perenbomen gaan planten in Dronten, Swifterbant, en Biddinghuizen? Gaat de Rotary ineens over het 'Groen' in de Gemeente Dronten? Of is het Bestuur van de Gemeente Dronten misschien "Rotery"? En stemmen wij iedere vier jaar gewoon 'voor de kat z'n viool'?
 

Deze bomen zijn karakteristiek door hun vorm (en "beeldbepalend" waarschijnlijk volgens ing. Jouke de Jong, Teammanager van GTB Groen Technisch Beheer van de Gemeente Dronten?) en door het feit dat zij horen bij het landschap van de polder bij het deel waarin wij, als inwoners van de gemeente Dronten, wonen. Misschien niet zichtbaar, immers deze bomen staan vaak net buiten de dorpskernen op de percelen van de fruittelers vaak achter hagen die de bomen moeten beschermen tegen weersinvloeden, stonden zij daar jaar in jaar uit, vrucht te geven en productief te zijn . In de winter prachtig vanwege hun grillige vorm, (die doet denken aan de zo begeerde olijfbomen, vaak door mensen zeer duur betaald en niet passend in ons klimaat), in het voorjaar prachtig vanwege de bloesem en in de zomer productief door het rijpen van de peren die in het najaar geoogst worden en hun weg vinden naar groenteman en supermarkt. Dat is het moment waarop u, indirect, de boom ontmoet. Terwijl ons leven zijn gang ging, gaven deze perenbomen 50 jaar lang vruchten. Deze bomen zijn tot erfgoed verworden maar dreigen te verdwijnen. Fruitteler Marinus Huijsmans die met liefde zijn bomen verzorgt moet constateren dat de opbrengsten verminderen van het deel waarop de 50 jaar oude bomen staan en dat er gerooid zal moeten gaan worden. De fruitteler gaat dat aan het hart want het was zijn vader die de bomen destijds op deze percelen plantte en waar hij als jongen met deze bomen opgroeide, ze werden groot, net als hij, en juist dit deel moet hij gaan ruimen voor nieuwe, jonge bomen die de productiviteit zullen halen die nodig is voor een fruittelers bedrijf.

Dus 50 jaar oude bomen, die weg moeten bij fruitteler Marinus Huijsmans aan de Boudewijnlaan in Dronten, omdat "de opbrengsten verminderen", die ook nog eens worden weggerukt van hun standplaats waar ze 50 jaar lang hebben vrucht gedragen, moeten nu op hun oude leeftijd nog verplant gaan worden. We zien het kleine, zielige wortelkluitje onder de bomen dat ze nog mee krijgen. De perenbomen zijn weggerukt uit hun omgeving waar ze 50 jaar dienstgedaan hebben, en worden op deze oude leeftijd nog verplant!?

Straks komt de Rotary met eenzelfde verhaal, over oude koeien afgedankt door een koeienboer, ze geven geen melk meer, en nu moeten ze naar de slacht. Het gaat boer 'Melk' aan zijn hart, ze werden geboren op het bedrijf net als hij, en ze groeiden op van kalfje tot een prachtige koe die vele jaren heel veel melk gaf. En nu komt de Rotary er mee aan. "Een geweldige gift". Een laatste druppel melk voor kansarme Drontense kinderen die 's morgens met lege maagjes naar hun scholen gaan. Overal in de Drontendorpen worden weitjes aangelegd met krakkemikkige koeien met droge en verlepte uiers, door de Rotary geschonken, voor de kansarmen.

 


Ere-bord voor fruitteler Marinus Huijsmans


In samenspraak met landschapsarchitect Erwin Zwaan rijpt er een plan om de bomen in onze dorpen een plek te geven en op die manier een stuk erfgoed van de polder te behouden. Rotary Dronten ziet de geweldige kansen van het plan en voelt er verbondenheid mee: Rotary zelf bestond afgelopen zomer 50 jaar (weet u nog: de Haringparty!), de Meerpaal vierde 50 jaar bestaan, het karakter van de dorpen kan vorm krijgen en zich onderscheiden door iets wat in andere dorpen niet te zien is, bomen kunnen tevens geplant worden op plekken waar mensen minder kans hebben op gezonde voeding en fruitteelt wordt op deze manier geïntegreerd in de dorpen waarbij de oude bomen een ere plek krijgen.

Het 'Groen' van de Gemeente Dronten wordt even overgenomen door de Rotary Landschapsarchitect Erwin Zwaan?

Erwin Zwaan (Rotary?) heeft de Hogeschool Van Hall Larenstein Velp doorlopen en heeft een BSc 'Landscape Architecture', en is vanaf 2020 Beleidsmedewerker Groen, Natuur en Landschap bij de Gemeente Dronten. Hij is opgegroeid op een Drontens fruitteeltbedrijf. Zijn beide opa's waren agrarische Polder Pioniers die Dronten hebben opgebouwd. Hij wil bouwen aan een duurzaam Dronten, aan een groene en natuurlijke leefomgeving, aan het landschap van alle Drontenaren. Hij is open, creatief en heeft een holistische kijk op gebiedsontwikkeling. Hij staat met zijn voeten in de klei, met zijn hart in de samenleving en met zijn hoofd in de toekomst. Wat een geweldige en fijne kerel! Bij Dura Vermeer Infra, Bouwbedrijf dat zich bezighoudt met de bouw van snelwegen, tunnels, treinverbindingen, etcetera, hield Erwin Zwaan zich bezig met circulariteit, biodiversiteit, klimaatbestendigheid, duurzaamheid en CO2. Erwin Zwaan focust zich zowel zakelijk als privé sterk op voedselbossen.

Overal in Nederland staan perenbomen, ook van 50 jaar, in heel veel meer dorpen kan gesproken worden van dit erfgoed. Daar is Flevoland en Dronten echt niet uniek in!

"De bomen kunnen geplant worden op plekken waar mensen minder kans hebben op gezonde voeding, en fruitteelt wordt op deze manier geïntegreerd in de dorpen waarbij de oude bomen een ere plek krijgen". Zoals in de achterstandsbuurten. De "Spelwijk" is door de Gemeente Dronten al omgedoopt tot "Spelbuurt", en bij deze dus tot "Achterstandsbuurt", waar mensen weinig of geen kans hebben op gezonde voeding, in het bijzonder de kinderen niet.

 

Comices Huijsmans

 

Rotary Landschapsarchitect Erwin Zwaan en de Rotary begrijpen niet dat hun oude perenbomen ernstig verzwakt en op zijn. Het waren bomen die een geweldige hoeveelheid bestrijdingsmiddelen toegediend kregen om er voor te zorgen, dat er uiteindelijk geplukt kon worden, en er nog gave peertjes van deze bomen kwamen. Gaan we dat hier in De Fruitboog ook doen? Want zonder die enorme hoeveelheid bestrijdingsmiddelen wordt het helemaal niks daar in De Fruitboog. Is daar het Landhek voor bedoeld, dat de kweker er met zijn spuitmachine in kan om de oude perenbomen te bespuiten, bij zijn wekelijks ritje door en langs de dorpen, langs de 'bejaarden'? Of was en is boer Marinus Huijsmans toevallig biologisch of misschien wel biologisch-dynamisch, maar daar vertelt "Rotery" in haar brief niks over, dus dat zal wel niet.

Voorts gaan deze oude perenbomen niet meer zorgen voor CO2-opslag zoals staat in de Bossenstrategie van de Provincie Flevoland. We hebben bos nodig en niet een paar zielige oude perenbomen, om kinderen te laten zien dat appels en peren aan een boom groeien. Dat kan de juffrouw ze ook nog wel uitleggen.
 

Om dit plan ten uitvoer te brengen wil Rotary zich committeren, ten dienste staan en zich hard gaan maken en inzetten voor de organisatie en het ten uitvoer brengen van het plan dat logistiek het een en ander vergt, immers, het zijn prachtige maar ook dikke bomen met zware stammen. Community Service voorzitter Fenette van Zwieten denkt dat de operatie mogelijk moet zijn; fellowship en dienstbaarheid aan de samenleving van de gemeente Dronten is juist een van de kernwaarden waar Rotary voor staat. Met elkaar, kennis, enthousiasme en (zwaar) materieel zal het de Rotarians gaan lukken om het idee te verwezenlijken. De gemeente Dronten heeft, in de persoon van Jouke de Jong (Teammanager GTB Groen Technisch Beheer), zijn medewerking toegezegd bij het snoeien van de bomen gedurende de jaren die volgen, dit is een geweldig aanbod van de gemeente want door deze ‘ gift’ heeft het plan ook op de lange duur bestaansrecht. Perenbomen van 50 jaar oud een plek geven in de dorpen van de gemeente Dronten.

Rotary Dronten


Community Service, wij vertalen het maar even voor onszelf en andere "eenvoudigen van geest", betekent "gemeenschapsdienst". In achterstandswijken spreken de mensen immers slecht Nederlands en kennen ze ook nog eens hun talen niet.

Fellowschip is een woord dat 'Rotarians' graag onder elkaar gebruiken. Jammer dat zij dit in een brief aan dorpelingen gebruiken. Het is zeg maar een soort van duur doen. Fellow betekent kameraad, maat, broeder, lid van de 'club'. Wij dachten nog dat De Fruitboogers deze enorme prestatie met elkaar hadden neergezet. Maar, néé, het zijn de 'Rotarians' die het feitelijke werk verricht hebben en het geld hebben opgebracht, en deze pluktuin tot stand hebben gebracht! Dankzij de Rotarians krijgen de arme ondervoede kindertjes hier in de buurt nog een paar broodnodige vitamientjes en mineraaltjes binnen!

Jouke de Jong
Ing. J. (Jouke) de Jong Teammanager GTB Groen Technisch Beheer van de Gemeente Dronten is een oude bekende van ons. Als wij het Bestuur van de Gemeente Dronten 10 december 2019 schrijven krijgen wij van hem, namens het College van Dronten, een onbeschoft antwoord terug, gaat hij niet in op onze klachten, en stuurt hij ons een 'Vod' van een tekening.

Kan het zijn dat deze Jouke de Jong slechts een bepaalde 'club' in deze Gemeente Dronten dient?

Als hij al geen Lid van de Rotary is, denken wij dat hij binnenkort toch wel de uitnodiging krijgt om toe te treden tot het Gilde van de Rotarians. Je kan alleen Rotarian worden op voordracht van een andere Rotarian. Het is zeg maar een besloten club. Een beetje eng. Zoiets als die enge motorclubs?

Boombakken
Wij hebben de Gemeente Dronten gevraagd de platanen voor, neven, en achter onze woningen te kappen vanwege de ernstige overlast die deze bomen veroorzaken, en hier prachtige perenbomen in boombakken aan De Lange Streek voor terug te plaatsen. Wij hebben ook wel eens zin in zo een lekker sappig peertje.
"Deze perenbomen zijn karakteristiek door hun vorm en 'beeldbepalend' en door het feit dat zij horen bij het landschap van de polder bij het deel waarin wij, als inwoners van de gemeente Dronten, wonen". Onze Eigen Tuinarchtect, Reiger Kloosterman, heeft dit prachtige concept met de oude perenbomen in boombakken ontwikkeld. De oude perenbomen komen veel beter tot hun recht aan en langs De Lange Streek. Zo een achteraf hoekje waar nu De Fruitboog is, kunnen we toch moeilijk een "Ereplek" noemen. Aan De Lange Streek, nadat de platanen zijn omgehakt, kunnen de perenbomen ieder in hun eigen boombak een Eregalerij of Erehaag vormen, en staan zij keurig en strak in het Gelid, voor als de Koning langs komt in zijn Gouden Kar met Glas. Geen "verrommeling" (naar Wethouder Roelof Siepel van de ChristenUnie) in het dorp met her en der een oude perenboom. Wij kregen nul op ons request. Ons plan beliefde het College van Burgemeester en Wethouders van Dronten niet. Wij zijn geen lid van de "Rotery", wij zijn geen Rotarians. Wij zijn niet van die "RoteryTribe".


Dorpsbelangen Swifterbant

Wat een prachtig aanbod: Dorpsbelangen Swifterbant heeft inmiddels contact opgenomen met Rotary Dronten en de Gemeente Dronten om gezamenlijk met de inwoners van Swifterbant een prachtige plek(ken) te vinden waar deze peren bomen geplant kunnen worden.

Hoeveel bomen er in Swifterbant geplant kunnen worden, moet uiteraard onderzocht worden.

Bestuur Dorpsbelangen Swifterbant


Reiger Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland

 

 

Omroep Flevoland

Transcript geluidsbestand: Fenette van Zwieten van de Rotary te gast bij Omroep Flevoland donderdag 14 december 2017 13:47 uur

 • Omroep Flevoland: De Rotary in Dronten is druk bezig met, oude perenbomen. Ja, die gaan van boomgaard naar de dorpen en om te beginnen worden oude perenbomen geplant bij verzorgingstehuis De Regenboog. Nou, je zou toch bijna zeggen ouwe bomen die moet je niet verplanten. Maar in Dronten wel, daar gaan we over praten met Fenette van Zwieten van de Rotary. Hallo.

 • Fenette van Zwieten: Ja, hallo met Fenette van Zwieten, hai.

 • OmF: Ja, goeiemorgen, de Rotary is dus druk met oude perenbomen. Waarom?

 • FvZ: Ja, dat klopt, ja waarom, ja nou ja weet je ze dreigden eh gerooid te worden (ze gaan toch zeker gerooid worden!), ze staan eh bij Marinus Huijsmans die heeft een fruittelerbedrijf in met name perenbomen, in Dronten. En eh ja deze bomen stonden der 50 jaar, die zijn er destijds door zijn vader ingezet en hij is daar opgegroeid als kind, hij heeft gespeeld tussen die bomen, en ja op een gegeven moment wordt de opbrengst minder, worden ze dik, ze worden groot en dat geeft verder niet, maar de opbrengst loopt terug, dus commercieel gezien is het dan niet meer aantrekkelijk om eh die bomen te laten staan.

 • OmF: En om welke peren soorten gaat het?

 • FvZ: Het gaat om de Doyenne du Comice en de Conference, en er zijn er nog meer, der zijn er meer, ook de de Weisman (?) of nou weet ik niet precies meer maar in ieder geval (Gieser Wildeman brengt de interviewer in, de man heeft er nog meer verstand van dan Fenette van de Rotary!?) die is niet geschikt om te verplaatsen.

 • OmF: Hoeveel bomen mogen jullie dan weghalen? Over hoeveel praten we dan?

 • FvZ: Ja, we mochten eigenlijk best heel veel bomen weghalen eh zeg maar ja, over de 1000, maar eh ja dat kunnen we niet verhapstukken (lach) nee dat kunnen we niet verhapstukken dus eh wij hebben gezegd, nou weet je, wat gaan we dan doen, we gaan ‘s kijken hè wat wat is er nou mooi aan, en het mooie is dat ze 50 jaar oud zijn, Rotary is 50 jaar oud, eh onze sociaal maatschappelijke wijken (Sociaal maatschappelijke wijken? Sociaal is toch maatschappelijk? Wat bedoelt Fenette van Zwieten hier? Bedoelt zij hier de  'achterstandsbuurten' mee? Waar die scharminkelige kindertjes wonen, die nodig een stukje fruit (peer) behoeven?) eh in Dronten, Swifterbant, en eh Biddinghuizen zitten ook delen bij die 50 jaar oud zijn, dus we hebben eigenlijk gekozen voor het getal 50.

 • OmF: O ja.

 • FvZ: Ja, vandaar gaan we 50 bomen, ja die gaan we eigenlijk een nieuwe plek geven. (De Rotary neemt even het 'Groen' van de Gemeente Dronten over?)

 • OmF: Ja, en vandaag de eerste die gaan verplant worden. Waar komen ze terecht?

 • FvZ: Ja, die komen terecht bij De Regenboog, bij De Regenboog in Dronten, der zijn meerdere plekken bij De Regenboog waar de bomen komen en eh we hadden eigenlijk eh eh een aantal locaties in Dronten gevonden, in samenwerking met de gemeente. De gemeente heeft ook zich van de beste kant echt laten zien, heel goed meegeholpen ("Braaf!") en eh ja in Dronten komen er locaties Biddinghuizen en in Swifterbant. We hebben contact gehad met de voorzitters van Dorpsbelangen Swifterbant Biddinghuizen, die waren ook heel enthousiast (ook "Braaf!") en eh ja, het idee is aangedragen door Erwin Zwaan, dat is een landschapsarchitect eh in Dronten en omstreken, hij woont zelf in Dronten, en die eh houdt zich ook bezig met cultureel erfgoed en die vond eigenlijk dat die bomen zijn ook erfgoed hè, die horen bij onze polder, die zijn karakteristiek hè (Wel, in Zeeuwsch-Vlaanderen hebben we ook perengaarden, en op Walcheren ook! Dus zo uniek en karakteristiek is het allemaal niet), ook door hun vorm, ze zijn heel dik, ze hebben hele mooie grillige vormen, het lijkt een beetje op zo’n zo’n dure olijfboom die we laten, die we importeren, ja, schitterend hè, die gaan vaak dood hier, dus hij zei ook al dit zijn veel mooiere bomen voor onze gronden hè, dit past ook op de kleigrond eh dus ja, die heeft ons aangestoken met het vuurtje van nou kunnen we die bomen nu niet redden en eh ...

 • OmF: Ja, maar wacht even, daar zegt u iets een vuurtje, want u neemt 50 bomen, maar al die honderden bomen, die die ook weg moeten, moeten die de kachel in?

 • FvZ: Ja, die in feite worden die versnipperd ja, … in principe ..

 • OmF: En bestel ik er ook een voor mijn tuin of in Kasper (zijn collega) z’n tuin?

 • FvZ: Ja, dat kan, we hebben er nog 100 extra eh uit de grond gehaald toevallig net allemaal gister, ze staan op het land nu met hun kluit in eh nou ja een jute zak en daar overeen een metalen net, staan ze klaar, die zijn inderdaad te koop en dat kan via Arjan Postma, die zit ook bij ons op Rotary. Ik weet niet of ik zijn nummer mag noemen, ik weet niet of dat mag via de radio. Jawel ik heb overlegd hoor ik heb gezegd is goed Arjan, want hij coördineert het, ja dat is 06-24136514. Nou en daar kun je zeg maar als particulier hebben we toch nog extra bomen eh ja der uit gehaald gered en die kunnen dan voor € 125,- zijn die te koop en voor € 25,- extra dan komt ie ook nog in een kuubkist, zo’n grote mooie kist, op de oprijlaan of wat dan ook, ja, echt schitterend hoor (jubelend over een fruitkist), en voor € 25,- extra worden ze dan ook nog bezorgd.

 • OmF: Snel naar De Regenboog want het gaat om 11:00 uur gebeuren hè, dan ga je de ouwe bomen verplanten. Veel succes daarbij.

 • Fenette van Zwieten: Ja, hartelijk dank, en fijn dat ik het even mocht vertellen.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/154737/eerste-oude-perenbomen-geplaatst
 

 • Wij denken dat deze "Perenbomen-Gift" aan de Gemeente Dronten, de Rotary niet veel gekost heeft, immers 100 x € 125,- aan anderen is € 12.500,- . Of het moet natuurlijk zijn, dat die 100 extra bomen niet aan de straatstenen te slijten waren, en uiteindelijk ook "versnipperd" zijn, en de kachel zijn ingegaan. Het teruggeven van CO2 aan de natuur! Immers Erwin Zwaan, tegenwoordig Beleidsmedewerker van de Gemeente Dronten, houdt zich ook bezig met "CO2 en circulariteit".

Reiger Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland

 

 

Wat schuift daar bij ons weer door de brievengleuf? En door onze glasvezel-aansluiting!

Vijftig perenbomen van Marinus Huijsmans krijgen een nieuwe plek in de Drontendorpen
Donderdag 14 december 2017

DRONTEN - Bij woonzorgcentrum De Regenboog zijn vanmorgen twee perenbomen geplaatst. Het is een project van Rotary Dronten, waarbij er in totaal 50 oude perenbomen een nieuwe plek krijgen in de dorpskernen van Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant.

De perenbomen zijn afkomstig van het fruitteeltbedrijf van Marinus Huijsmans uit Dronten. Daar moesten ze om bedrijfseconomische redenen weg. De serviceclub heeft besloten dit erfgoed voor de polder te behouden. Dat is gebeurd samen met de gemeente Dronten en landschapsarchitect Erwin Zwaan. De bomen worden geplant op grond van de gemeente en Oost Flevoland Woondiensten (OFW).
 

De Rotary parade  (feestelijke optocht, uiterlijk en ijdel vertoon, praal, pronken, en 'wapengekletter') Met veel en grote zorg heeft De Drontenaar de namen van de Rotarians in de video weten te plakken. Waarom willen die van de Rotary toch zo graag in de picture komen? Gaan zij het Bestuur van de Gemeente Dronten overnemen?
 


Fruitteler Marinus Huijsmans. Wij vermoeden dat Marinus Huijsmans wel lid is van de Rotary. We zijn hier bij woonzorgcentrum De Regenboog in Dronten. Donderdag 14 december 2017

 


Truus Sweringa, directeur/bestuurder OFW en Rotary-lid, Fenette van Zwieten met de blonde krullen, Rotary Community Service Voorzitter Dronten, en Jan van der Wiel, Ereburger van de Gemeente Dronten en lid van de Rotary. Donderdag 14 december 2017

 


Jan van der Wiel van de Rotary, en Wethouder Ton van Amerongen van de Gemeente Dronten. Wij vermoeden, dat Ton waarschijnlijk ook wel van de Rotary is. In het College van de Gemeente Dronten zal toch minimaal een 'Rotarian' zitting moeten hebben. De huidige burgemeester Jean Paul Gebben is van het Thomas Evangelie en de Odd Fellows (daar 'preekt' hij), en Roelof Siepel is van de Norbertijnen van Heeswijk-Dinther. Dus Ton moet haast wel van de Rotary zijn? Met het grootste gemak weten de Rotarians het voor elkaar te krijgen 50 oude perenbomen in de Drontendorpen te planten. Ze hebben zeg maar even het 'Groen' van de Gemeente Dronten overgenomen, onder het Toeziend oog van de Wethouder. Al drie Wethouders en een Burgemeester hebben zich bemoeid met deze perenbomen 'Huijsmans'. Donderdag 14 december 2017

 


Truus Sweringa, toen 14 december 2017 nog directeur/bestuurder van Oost Flevoland Woondiensten en tegenwoordig Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en natuurlijk Lid van de Rotary Club Dronten, hier samen met Fenette van Zwieten, eveneens Rotary.
Donderdag 14 december 2017

 


Links Fenette van Zwieten, de krullen kunnen niet missen (Rotary), Jan van der Wiel van de Rotary, en op rechts Wethouder Ton van Amerongen van de Gemeente Dronten, waarschijnlijk Lid van de Rotary?
Donderdag 14 december 2017

 


Truus Sweringa, directeur/bestuurder Oost Flevoland Woondiensten en Lid van de Rotary, Ton van Amerongen, Wethouder van de Gemeente Dronten (vermoedelijk lid van de "Rotery"), en Fenette van Zwieten (met krullen) van de Rotary. Ton en Fenette knippen hier het metalen net los, dat de wortelkluit bijeenhoudt. We zien de lelijke zaagsnede in de stam van de boom, bijna is de boom gedecapiteerd. Donderdag 14 december 2017


Reiger Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland

 

 

 

We leggen even de door ons ontworpen boekenlegger in dit verhaal

 

Dré en Gertra, 'Het Verdriet van Dronten' voorheen 'De Polderpioniers'.
 De man wijst naar, wat zij al weet

Gertra (uit te spreken als Kèrtra) 'Het Verdriet van Dronten' als Boekenlegger ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Pirmera, Odd Fellows, Boekenvoordeel (De Kiel 13-15), e.a.

 

 

 

Terug naar de Fruitboogers in Swifterbant
 

Foto 5462 knvs03 We zien duidelijk de heggen om de Fruittuin heen, zeg maar een afgesloten gedeelte van het bos, een soort van 'Volkstuin' in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Een heel intelligente vorm van 'Landjepik', een soort van Collectief, zo een soort van Italiaanse Maffia-familie: "Arco di Frutta". Zelfs Burgemeester en Wethouders van Dronten "tuinen" er in. Hé, leuk gevonden zeg! Foto 29 maart 2021 11:13:27 uur (59,9kB 374x563) Reiger Copyright

 

Landhek en heggen omzomen "De Fruittuin" ("De Fruitboog") in Swifterbant in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Alléén de "Fruittuiners" mogen hier het fruit plukken in hun privé-onderneming. Maar op het bordje aan het begin van het bos staat toch duidelijk voor iedereen: "Niets meenemen"
 

Wethouder Roelof Siepel van Dronten en de ChristenUnie, met twee van zijn Samen Actief dames, Corina Begeman, Beleidsondersteuner Wijkgericht Werken bij de Gemeente Dronten, en Mirjam Voerman-Spruijt voorbereidend beleidsmedewerker gebiedsgericht werken Gemeente Dronten "Aanspreekpunt" Biddinghuizen en Swifterbant.

 

Mirjam en Corina van 'Samen Actief' onderweg naar 'De Fruitboog' in Swifterbant met nog weer een bordje. Corina wordt gereden door haar assistente Mirjam.

 

Van een Ongelofelijke "Trutterigheid"
Eerst wil onze overheid dat onze maatschappij individualiseert. Ieder voor zich. Een ieder moet voor zichzelf zorgen en opkomen. Gelijkheid van man en vrouw. Ook vrouwen moeten werken, iedereen moet aan het werk. Gelijke kansen! Leuk als je in een 'Toelagenslagenaffaire'-gezin geboren bent! Wat zei onze "Grote Leider Rutte" ook weer: "Normale hardwerkende Nederlanders". Ook als vrouwen kinderen hebben, gewoon lekker aan het werk en de kinderen naar de baby-opvang met afgetapte melk, of de laatste druppel uit de uitgemergelde koe geschonken door de Rotary, dat is zo goed voor hun sociale ontwikkeling, een beetje Oost-Duits, maar goed. En als je ziek, zwak, misselijk, oud, of met AOW en/of pensioen bent, ben je dus niet normaal en werk je zeker niet hard mee. En nu de hele samenleving is geïndividualiseerd storten gemeenten en zeker de Gemeente Dronten zich weer gretig op allerlei "Samen Actief" en "EenZamen" (Ing. Jan de Graaf CDA) initiatieven. Het Bestuur van de Gemeente Dronten beslist zelf wél welk initiatief gekozen gaat worden, om mooie sier voor zichzelf mee te maken. En het resulteert dan in twee dames die voor de Gemeente Dronten werken, er hun boterhammetje verdienen, en met bordjes, op de fiets, de initiatieven gaan "belonen". Het getuigt van een Ongelofelijke "Trutterigheid". "Trutterigheid" is vele malen erger dan "Truttigheid". Het is dezelfde "Trutterigheid" als waarmee onze Koning wordt rondgereden "Ten Vermake des Volkes" (om het volk te vermaken), in zijn Gammele Gouden Kar. Dat wil die man toch helemaal niet. Die man wil racen in zijn schuit tussendoor zijn Griekse Eilanden en dan even naar "Monnacco". Gun hem dat nou, hij doet al zó véél voor ons. "Ik gun hem dat wel". Hij is 'ZamenEen' voor ons (van "Eenzaam", leuke woordspeling van ing. Jan de Graaf!). Vervolgens zien we Burgemeesters op "Opblaasglijbanen" (Samen Actief?), en Wethouders achter "Landhekjes met dames", en "Adoptiebordjes" onthullen. 

 

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten (voormalig CDA-er) vermaakt zich kostelijk met de kinderen van de "Fruitboogers" op een opblaasglijbaan. Wij zouden zeggen: "Heeft een burgemeester niks beters te doen"? De opblaasapparatuur is opgesteld in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant, in het Swifterbos. Wij denken dat hier duidelijk sprake is van "het verontrusten van de dieren" in het bos. Het is net als bij zijn oud-partijgenoot Ferd Grapperhaus, die was ook even zijn eigen wet- en regelgeving vergeten. En na afloop werd de strafmaat ook nog even aanzienlijk aangepast voor de minister, zo ontliep hij een aantekening op zijn strafblad.

Burgemeester Aat de Jonge (CDA) hier tijdens een festiviteit in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant, in het Swifterbos, in gesprek met "Fruittuinsters". Uit: "Wat doet zo een burgemeester zoal de hele dag". De Burgemeester is hier duidelijk niet aan het handhaven. Het lijkt hier wel een soort van campingachtige activiteit, met allemaal opblaastoestanden, en de Burgemeester vermaakt zich uitstekend. Terwijl de Burgemeester bij de ingang van het bos toch duidelijk een plakkaat heeft laten plaatsen dat luidt: "Geen dieren verontrusten", en "Niets meenemen". Wij denken, dat de 'Fruittuiners' toch andere plannen hebben. De mevrouw met de staart is Iris Deckers. Zij legt de Burgemeester uit wat ze nog allemaal meer wil ("Klein beginnen en steeds groter dromen").

'Burgemeester Aat de Jonge Fruittuin'
Burgemeester Aat de Jonge gooit een visje uit. "Burgemeester Aat de Jonge Fruittuin", stelt hij hier nog aan het damesteam voor. Maar het gaat hem niet lukken. Het wordt gewoon 'De Fruitboog'. Op naar het zwembad. "Aat de Jonge Zwembad" misschien?

 

 

 Gemeente Dronten

Wethouder Peter van Bergen onthult Samen Actief Adoptiebord aan De Fruitboog
 


"Dit initiatief is mogelijk gemaakt door bewoners"


We zien de zeven meerpalen (donker paars) van het logo van de
 Gemeente Dronten in het Samen Actief schild

 


Foto 5517 knvs03  11 mei 2021 13:54:20 uur (18,4kB 409x181) Reiger Copyright

 

Wethouder Van Bergen heeft het eerste bord "Dit initiatief is mogelijk gemaakt door bewoners" onthuld in De Fruitboog.
4 november 2019

Alle initiatieven die gerealiseerd zijn in de openbare ruimte van de Gemeente Dronten worden beloond met een adoptiebord. Op de foto zien we Wethouder Peter van Bergen met het paarse  onthullingskleed, dat hij zojuist van het "adoptiebord" heeft afgenomen.

Binnen gemeente Dronten hebben we veel leuke bewonersinitiatieven. Om deze
onder de aandacht te brengen bij andere bewoners en passanten gaan we bij deze
initiatieven een bord plaatsen met de tekst "Dit initiatief is mogelijk gemaakt
door bewoners"
. Het eerste bord is geplaatst en onthuld in De Fruitboog in
Swifterbant.

Alle initiatieven die gerealiseerd zijn in de openbare ruimte van de gemeente Dronten
worden beloond met een adoptiebord. Als al deze borden zijn geplaatst wordt er
een wandel- of fietsroute uitgezet langs al deze prachtige initiatieven.

U begrijpt dat wij vanwege al deze flauwekul (plantenbakjes aan lantaarnpalen, volkstuintjes in de Heilige Hoofd Groen Structuren, Adoptiebordjes, en bijkomende reizen en festiviteiten), en de realisering van ons nieuwe 'Huis van de Gemeente Dronten' ons wél genoodzaakt zien de Gemeentelijke Belastingen structureel aanzienlijk te gaan verhogen. Lezer begrijpt dat deze laatste alinea een extra aanvulling is van Reiger Kloosterman Hedendaagse Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland.
 

Het logo geeft weer de zeven meerpalen waar
 Dronten aan gebouwd is

 

Het moge duidelijk zijn, dat de Burgemeester en zijn Wethouders zich graag profileren en aan hun imago werken, en evenals de Koning zich 'graag' onder het volk begeven.

 

Wij hebben hélémaal niets met "Adoptiebordjes"!

 

Landschapsbeheer Flevoland
Komt ook nog even langs om een paar fotootjes te maken en de eigen zaak te promoten.
 

Gekwetter (van kwetteren)

https://twitter.com/LBFlevoland (Klik hier)
https://twitter.com/LBFlevoland/status/1191454478869966850

Landschapsbeheer Flevoland @LBFlevoland · 4 november 2019

Van hondepoepveldje naar een prachtig fruitbomenpark. Vandaag kreeg bewonersinnitiatief #Defruitboog #swifterbant #gemeentedronten officieel het parkje ter adoptie.


 

Hondepoepveldje
Het "Hondenuitlaatveldje" wordt door Landschapsbeheer Flevoland heel slim en sluw veranderd in "Hondepoepveldje". Hoe erger en slechter we de beginsituatie voorstellen, hoe glorieuzer het "Fruitbomenpark". Hier komen de "Marketingstrategieën" van Landschapsbeheer Flevoland overduidelijk tevoorschijn: "Je trapt het een naar beneden, dan ga jij of jouw product vanzelf omhoog". De gezichten van de kinderen bij het hek zijn door ons, Reiger, onherkenbaar gemaakt. Ook Landschapsbeheer Flevoland schuwt niet de inzet van kinderen voor haar promotiedoeleinden.
 

Bruin van de poep
Er was hier géén grasveldje meer, géén hondenuitlaatveldje, géén enkel grasprietje nog, géén enkel levend plantje groeide hier meer, geen hond wilde hier nog komen, néé, het was gewoon poep overal, een bruin "hondepoepveld", alles zat onder, ook de kinderen, het was verschrikkelijk hier, zo bruin als dit veldje was van de "hondepoep"! Liefst had Landschapbeheer Flevoland het zo voorgesteld. En dan, na al deze "poep", komt Landschapsbeheer Flevoland helpen met het omtoveren naar een "prachtig fruitbomenpark".
 

Kleur, geur, en smaak
Héél veel jaren later zullen deze peren van fruitteler Marinus Huijsmans uit Dronten, hier op dit 'Fruitboogparkje' in Swifterbant, nog steeds een beetje bruiner kleuren dan zij normaal zouden doen, nog steeds zullen deze Comices Huijsmans hier geuren naar, en een grondsmaak hebben van poep, van hondenpoep wel te verstaan. De kinderen zullen hun neus er voor ophalen en dichtknijpen met wasknijpers die zij van hun moeders krijgen, en zelfs de vogels zullen deze peertjes met rust laten.

 

 

Wasknijpers voor op de neus
Speciale door 'Samen Actief Dronten' en 'Landschapsbeheer Flevoland' ontworpen neusdicht-wasknijpers, die worden verkocht aan de fietsers, mountainbikers, motorcrossers, wandelaars, hardlopers, doodlopers ("Voltooid Levens"), dagjesmensen en toeristen die langsheen De Fruitboog in Swifterbant komen. Kosten nog moeite worden gespaard door de Gemeente Dronten en Landschapsbeheer Flevoland. Er komen stalletjes waar de 'Samen Actief'-medewerksters Corina Begeman en Mirjam Voerman-Spruijt, én 'Landschapsbeheer Flevoland'-vrijwilligers uitleg geven over de bruine kleur van de peertjes ("allemaal hondenpoep meneer mevrouw") en het verhaal vertellen achter De Fruitboog. Het geld is bedoeld voor de kansarme kinderen in de achterstandswijken alhier, zodat de ouders voor hun kinderen gezond fruit kunnen kopen bij de plaatselijke Swifterbantse Albert Heijn en Deen, fruit met een frisse uitstraling, zonder hondenpoepgeur, zonder hondenpoepsmaak, zonder lintwormbesmetting en/of andere wormen. Als de mensen het verhaal achter De Fruitboog te horen krijgen, zullen zij gul geven om de magere en scharminkelige kinderen van Swifterbant weer op de been te helpen.
 

Rotary Dronten Spijtkraam
In een kraampje verderop betuigt de Rotary Club Dronten spijt voor de ontstane situatie, en vertelt Rotary Dronten dat het nooit de bedoeling is geweest in het Gemeentelijk Drontens Groen Beleid te interveniëren, en daar voortaan verre van te blijven. De democratische processen zullen voortaan door hen worden gerespecteerd en geëerd, beloven de Rotary-vrijwilligers daar in hun kraampje.

 


De lege zakken zijn van de Drontense Wethouder Ton van AmerongenEen carrosse, een theedoek en een mesje

De perenbomen van Marinus Huijsmans aan De Fruitboog in Swifterbant zullen worden uitgegraven. De Comices Huijsmans gaan in prachtige, "schitterende" kuubskisten vervaardigd van het fijnste Flevolandse hout, en krijgen nu een echte ereplaats langsheen De Lange Streek in Swifterbant, zodat zij aldaar met de andere 45 perenbomen van Huijsmans een erehaag zullen vormen, nadat de platanen eerst zijn omgehakt. Bij het volgende bezoek van Koning Willem en zijn gemalin aan Swifterbant, zullen zij vanuit hun 'carrosse' de pracht, de cultuur en de historie van deze Gouw Drontenland kunnen bewonderen, en bolle blozende Swifterbantse kindertjes zullen het Koninklijk paar een gezonde peer met theedoek en mesje aanbieden, het koninklijk paar houdt halt en geniet en smult van dit prachtige historische fruit, en het sap van het peertje loopt Willems vrouw over "der" wangen terwijl het volk hen toejuicht, omdat zij delen in de vreugd van het dorp.

 

 

Partytent in de Bos Structuur, in de Heilige Hoofd Groen Structuur, van Swifterbant?

"Dit initiatief is mogelijk gemaakt door bewoners" - "Samen Actief in Wijk en Buurt" - "Dronten". Weer een organisatie, nu 'Landschapsbeheer Flevoland', die het héérlijk vindt om het 'Adoptiebordje' aan De Fruitboog te presenteren met twee kinderen voor de Toegangspoort van De Fruitboog met 'Partytent'. Hier hebben 'De Fruitboogers' maar een partytent opgezet in de Heilige Hoofd Groen Structuur, het Bos van Swifterbant. Er gaat weer een campingachtige activiteit plaatsvinden in de Bos Structuur van Swifterbant? De gezichten van de kinderen bij het hek zijn door ons, Reiger, onherkenbaar gemaakt. Ook Landschapsbeheer Flevoland schuwt niet de inzet van kinderen voor haar promotiedoeleinden. Foto (met dank aan) Landschapsbeheer Flevoland

 


Wethouder Peter van Bergen van de Gemeente Dronten heeft zojuist het 'Adoptiebordje' onthuld aan De Fruitboog te Swifterbant. Maar wat is hier aan de hand? 'De man met de zeis' staat reeds met een grijns op zijn gezicht achter de Wethouder. Maar het is nog erger, hij (met de zeis) heeft twee collega's meegebracht, ook met hun zeisen in de aanslag. De Wethouder heeft het niet door. Wij denken, dat dit een zeer slecht voorteken, een omen, is voor Peter. Zijn einde is nabij, "Time is running out for Peter". Wij zijn beslist niet bijgelovig, maar drie keer de man met de zeis achter je is ook voor ons teveel. Maar mijnheer Van Bergen, ter geruststelling, de tijd raakt op voor ons allemaal! De zeisen zijn onbeschermd en vlijmscherp. Als iemand hier zijn hoofd omdraait of struikelt is het drama niet te overzien en is het bloed overal, en kan er zo maar een hoofd op straat liggen. Hier lopen en rennen ook kinderen rond. Het tafereel doet ons denken aan die jonge jongens die in Amsterdam, Rotterdam, of Delft, met machetes op straat rondlopen, alleen de Drillrap ontbreekt nog. Het is duidelijk, ook deze Wethouder is niet aan het handhaven, het is allemaal voor eigen eer en glorie. Foto (met dank aan) Landschapsbeheer Flevoland

 


htps://www.exotiek.nl


 


Het Landhek dat De Fruitboog scheidt van de Heilige Hoofd Groen Structuur, oftewel het Bos van Swifterbant. We zien de mannen met de zeisen druk doende het gras te maaien. In de winter wordt het hooi gevoerd aan de geiten. De geitenstal moet nog gebouwd gaan worden, en is het volgende project in deze steeds verder uitdijende 'Fruittuin'. Een combinatie van fruit, vlees, en geitenkaas. Het fruit, de geiten, de zeisen, hier wordt gewoon een hobby bedreven, in het Bos van Swifterbant? Zo dadelijk scheuren anderen met hun mountainbikes en crossmotoren hier rond en "langs", immers het is de bedoeling hier ook nog "een fietsroute langsheen uit te zetten". Links zien we bogen van plastic elektriciteitspijp waar overheen plastic of gaas wordt gespannen, voor de groenten die hier verbouwd worden. Foto (met dank aan) Landschapsbeheer Flevoland
 


We zoomen nog even in. Linksachter zien we de pergola die gebouwd is, mét "gezellig zitbankje". We zien de mannen met hun zeisen bezig de wei te maaien. Rechts het "gezellige zitje" rond het kampvuur ("vuurplekje"). Dit is een soort 'Klein Walibi' in Swifterbant. Misschien is het leuk langsheen De Fruitboog een stoomtreintje te laten rijden, een soort van "Walibi Express" dat helemaal rond het dorp Swifterbant gaat doorheen de Heilige Hoofd Groen Structuur, doorheen het Bos van Swifterbant, met een stationnetje aan De Fruitboog. Nog wat eetgelegenheid erbij en we hebben hier een 'Dorhout Mees'-dépendance met lezingen van Marianne Zwagerman, 'De Zeis door het Dorre Hout van onze Samenleving', mét een door haar uitgevoerde 'Drillrap'. Een van de specialiteiten hier zijn Franse hartige crêpes, bijvoorbeeld met een vulling van romige bosfazant en champignon, "crêpes fourrées crémeuses aux faisan des bois et champignons". Niet alleen kan men hier een opleiding 'maaien met de zeis' krijgen, maar ook een opleiding schieten met het geweer, een echte jachtopleiding, een echte Landschapsbeheer Training in feite. Bos is leuk, maar het moet ook wat opbrengen. De Flevolandse boeren spreken in dit geval van een "Verdienmodel". Er kan geschoten worden op konijnen, kraaien, geiten, vossen, wolven, en kleischoteltjes.
 


Stoomtreintje 'De Abelen Express' doorheen de Heilige Hoofd Groen Structuur, het Bos van Swifterbant. Een toeristische attractie van de eerste orde. Het treintje gaat rond heel Swifterbant door de Groen Structuur en volgt eveneens De Lange Streek dwars door "Wijk" Swifterbant, eveneens Heilige Hoofd Groen Structuur. Koning Willem en zijn gemalin kunnen nu met de trein doorheen Swifterbant langs al dat héérlijke, sappige, kostelijke, en goddelijke fruit. Ook kunnen de stammen van de omgehakte bomen in het bos met dit treintje worden vervoerd. Momenteel wordt nagedacht over uitbreiding van dit spoor naar Drontendorp met eindstation voor het 'Huis van de Gemeente Dronten', op het Meerpaalplein, voor het Gouwhuis Drontenland van het Staats Woud Beheer, dan kunnen de stammen aldaar worden afgeleverd bij OberGauBaumMeister drs. Jean Paul Gebben en de zijnen. Honderden vrijwilligers in Swifterbant en Drontendorp staan dag in dag uit klaar om dit 'spoortje' te onderhouden en kinderen en toeristen de dag van hun leven te bezorgen. Er wordt al nagedacht over een rechtstreekse verbinding naar en van Walibi in Biddinghuizen. Ook in Swifterbant hebben we een zwemparadijs 'De Abelen' met het héérlijkste warme water en zonneweides.
 


Beeld (foto) Landschapsbeheer Flevoland
In 'De Fruitboog' staat naast een bijzonder bankje een oud wijnvat met ijsbloemetjes
 die uit een gieter water krijgen


Dit heeft hélémaal niets met "Landschapsbeheer" te maken!

Het is alleen maar nog meer van een Ongelofelijke "Trutterigheid"

 

Het logo van Landschapsbeheer Flevoland uit het zelfde filmpje waarin ook de gieter de ijsbloemetjes bewatert. We zien een organisatie die fijn met haar tijd meegaat!

https://www.youtube.com/watch?v=tp4wCI9PBZQ

Heel slim heeft Landschapsbeheer Flevoland nu, 27 mei 2021, "hondepoepveldje" vervangen door "hondenuitlaatplek". Landschapsbeheer Flevoland: "De Fruitboog in Swifterbant is een buurtfruittuin, opgezet door de buren, voor de buren. Het veld werd eerst gebruikt als hondenuitlaatplek. Iedereen is blij met wat het nu is geworden". Nou niet iedereen, hóór! Wij beslist niet! Ophoepelen met deze "buurtfruittuin" en met Landschapsbeheer Flevoland!

 


Ophoepelen met Landschapsbeheer Flevoland

Het molentje in het logo van Landschapsbeheer Flevoland komt halverwege de kerktoren, eender als in het logo van de Gemeente Dronten. Ook zo een bijdehante en bijdetijdse Gemeente. Het is eigenlijk list en bedrog! Al héél veel jaren steken de windmolens ver boven de kerktorens (kerktorens Dronten ca. 35 m) uit. En de nieuwe windmolens die gebouwd gaan worden rond Swifterbant, in de Gouw Drontenland, worden 248 m hoog. Dit is zeven keer hoger dan de kerktorens. Straks hebben we meer 'Windmolen' dan 'Landschap'! We worden niet blij van het raster in het logo van Landschapsbeheer Flevoland. Het heeft iets van gaas, van kooi, en opgesloten zijn achter hekwerk. Voor de goede orde, 9 april 2021, krijgen wij nog een brief van de Secretaris van de Gemeente Dronten, mevrouw drs. T. van Lenthe, met tot de helft van de kerktoren reikende windmolentjes (voet logo), en bovenstaand filmpje is 27 mei 2021 door Landschapsbeheer Flevoland geplaatst op YouTube. De brief van mevrouw Van Lenthe riekt naar censuur! Zij wil ons verhaal www.deregentegenhouden.nl, dat wat wij te vertellen hebben, onze bevindingen, onze visie en onze mening, graag 'ontkrachten' of 'verkrachten'. Het liefst zou mevrouw Van Lenthe ons de mond willen snoeren. Een beetje mevrouw Putin uithangen. In Rusland wordt gewoon de hele oppositie monddood gemaakt en "extremistisch" verklaard, en verboden. Hoe zei uw Koning, die vast en zeker ook in het 'Huis van de Gemeente Dronten' hangt, het ook al weer 4 mei 2020: "Het begon in het Vondelpark". Jaren geleden zei een oude mevrouw die hier woonde aan De Schuttershof 4 in Swifterbant al tegen mij: "Als we niet opletten, zitten we zo weer in de ellende". Het moge duidelijk zijn welke verschrikking zij bedoelde. Voor degenen die erbij zijn betrokken, militairen of burgers, in feite wij allemaal, is iedere dag een beetje Screbrenica, en echt niet één dag in het jaar. Vrijheid, vriendschap en/of geboorte vier je elke dag!

www.deregentegenhouden.nl/Dronten - Brief van de Gemeentesecrectaris van Dronten.htm

 

 

Briefpapier Gemeente Dronten, onderkant, boven de voettekst, de kerktoren van Swifterbant met de karakteristieke spits in de vorm van een gapende vissenbek, het land wordt drooggelegd en de vis sterft. De vis hapt nog een laatste keer naar lucht. De windmolens in het logo reiken slechts tot de helft van de kerktoren! Het Landschap van Water en Zuiderzee verdwijnt kunstmatig en nu is Landschapsbeheer Flevoland alweer druk doende met het volgende Landschap. Verheerlijkt worden ijsbloemetjes op een oud wijnvat naast een bankje met voetenbankje op een bestraat terrasje, een 'Voltooid Leven' of 'Einde Leven' bankje! Een naar lucht happende en stervende vis verwerkt in de spits van je kerktoren heeft ook wel iets Christelijks.

_Einde Intermezzo Landschapsbeheer Flevoland_____________


 

De 'Volkstuin'

Foto 5518 knvs04 De Fruitboog te Swifterbant. We zien hier de Poort naar 'De Fruittuin'. Het geconfisqueerde land is omheind met heggen, omheiningen van gestapelde takken, een Landhek en hier dus een toegangspoort. We zijn hier in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant en de Gouw Drontenland. Er is hier een soort van "Volkstuin" aangelegd, en we zien zelfs bestrating aangelegd in deze Hoofd Groen Structuur. Dit Land is onttrokken aan het Bos van Swifterbant door mensen van een stam of een tribe, die een soort van eigen plek wilden creëren. Hun tuinen waren te klein, dus verleidden zij hoge gemeente ambtenaren, die er in 'tuinden'. Foto 11 mei 2021 13:54:33 uur (81,7kB 833x540) Reiger Copyright

 

 

Intelligente vorm van "Landjepik"

In Nederland hadden of hebben we de intelligente lockdown. Wij hebben weinig intelligents er aan kunnen ontdekken. De ziekenhuizen stroomden over. Hélicoptères vlogen over onze hoofden voorbij voor de verplaatsingen van Covid-patiënten tot zelfs in Duitsland aan toe. De hoofdbaas van het RIVM hield bij hoog en bij laag vol dat mondkapjes geen zin hadden, de hele wereld liep ermee maar wij niet, en nu loopt Van Dissel er zelf ook mee, en krijg je een boete als je er geen op hebt. Ook moesten we onze handen stuk wassen, van de hoogste baas van Nederland, wat tot vele bloederige toestanden leidde, en de druk op de zorg alleen nog maar meer heeft laten oplopen. Overal mensen met hun handen in witte lappen, zeg maar David Bowie-achtige toestanden. Het uitdelen van het vaccin was een ramp, en velen zijn in Nederland gestorven aan de Corona. Er wordt gesproken over "triage" alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Jong en gezond gaat vóór oud en ziek. Als Ferd Grapperhaus, Minister van Justitie, zich niet aan de door hem zelf uitgevaardigde Corona-maatregelen houdt en ze aan zijn laars lapt, en hij dreigt alsnog een boete met strafblad te krijgen, wordt snel de wet door hemzelf aangepast, krijgt hij een veel lagere boete, en geen strafblad. En dan anderen nog uitschelden voor "Aso". Inderdaad dit alles vereist een hoge mate van 'intelligentendom'.

Als je het 'Landje' wat je gepikt hebt, terug moet geven, en het vervolgens opnieuw weet terug te veroveren, door op het 'Stadsehuis' hoge Gemeente-ambtenaren in de door jou uitgezette val te laten lopen, zeg maar erin laat "tuinen", dan kunnen we spreken van eenzelfde soort van intelligentie. Het is slim en sluw tegelijkertijd.

Totdat anderen door hebben wat er gebeurd is. Een groep burgers, een stam en/of tribe, heeft zich een stuk grond, een 'Landje', eigen gemaakt, met instemming van dezelfde hoge ambtenaren die erin getuind zijn. Het 'Land' is omheind en er zijn borden bij geplaatst, dat de vruchten van dit 'Land' enkel naar de leden van deze "intelligente" groep of stam gaan.

Maar het gebied, het 'Land' was en is van ons allen, het behoort tot de Heilige Hoofd Groenstructuur van Swifterbant en de Gouw Drontenland. Dit land is van ons allemaal. Wij en de dieren moeten ons vrij kunnen bewegen in dit Groen. De omheining moet weg, en alles wat met "Volkse" tuin te maken heeft moet per direct worden verwijderd. Het bos moet worden hersteld. Geen AgroForestry hier. Straks worden hier nog boomhutten gebouwd. En ook geen opblaasdingen in het bos. Niet voor niks staat er bij de ingangen van het bos een bord met: "Geen dieren verontrusten", "Geen open vuren maken", "Niets beschadigen", en "Niets meenemen".

 


Foto 5516 knvs03 De Fruitboog Swifterbant, heg en een omheining van gestapelde takken, en ook nog eens een pergola gebouwd. Het pad gaat rechts achterlangs De Kruisboog richting De Lange Streek, en links achterlangs De Voetboog richting de Gildenallee. Aan de andere kant van het wandelpad ligt het industrieterrein Spelwijk. Het is duidelijk dat De Fruitboogers het terrein van hun Fruittuin afscheiden van de rest van het woud. We zitten hier middenin de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Hier moet niet een gedeelte opgeofferd worden voor en aan een soort van "Volkstuin". Hier moet niet omheind worden. De tuin moet ontruimd worden en teruggegeven aan het bos en de natuur. In Nederland is juist heel veel extra bos nodig, zie de Bossenstrategie van het Rijk der Nederlanden. Foto 11 mei 2021 13:53:32 uur
(141kB 833x512) Reiger Copyright

 

"Klein beginnen en steeds groter dromen", uit de Advertorial van de Gemeente Dronten 'Samen Actief' van 26 maart 2018

Foto 5515 knvs06. Het wandelpad naar rechts loopt achterlangs De Kruisboog naar De Lange Streek. We zien hier de omheining rondom De Fruitboog van gestapelde takken. We zien dat de omheining reeds is doorgetrokken achterlangs De Kruisboog. De Fruittuin wordt als het ware uitgebreid, achterlangs De Kruisboog, De Fruitboog groeit zeg maar aan, en dijt uit. De rode lijnen geven de hoek van De Fruitboog aan en de omheining die achterlangs De Kruisboog verder gaat. De Kruisboogers komen zo als het ware aan De Fruittuin te liggen. In de Heilige Hoofd Groen Structuur wordt een heining aangelegd? Foto 11 mei 2021 13:52:28 uur (105kB 833x508) Reiger Copyright

 


Foto 5519 knvs03 De Fruitboog Swifterbant. Eerste Boshut van een Pionier staat er al weer. We zitten hier in het Bos van Swifterbant, er wordt hier tuinbouw bedreven, er staan fruitbomen, er is een vuurplaats, de boshut duidt op toekomstige bewoning, dit wordt een combinatie van AgroForestry en wonen. Dit is wat de Provincie Flevoland bedoelt met en in haar uitgewerkte Bossenstrategie. We zitten hier wel in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Ook is hier een Vuurplaats aangelegd. Foto 11 mei 2021 13:56:01 uur (138kB 833x555)
Reiger Copyright

 

'De Vuurplaats' op De Fruitboog

Foto 5521 knvs03 De door 'De Fruitboogers' gecreëerde "Vuurplaats". Hier worden straks de geitjes en de kippetjes, en misschien wel een lekker eekhoorntje boven gebraden. We zitten hier in de Heilige Hoofd Groen Structuur (Bosstructuur) van Swifterbant en men heeft hier vrolijk met instemming van Burgemeester en Wethouders een plek voor een open vuur aangelegd met een leuk zitje er omheen. De Fruitboogers worden ook nog eens beloond met een "Adoptiebord". Een soort lintje zeg maar, maar dan in de vorm van een een 'plakkaat': "Kijk eens hoe goed deze mensen het wel niet doen, een voorbeeld voor vele andere burgers". Dat is toch de bedoeling van al die lintjes en ordes. Hier vlakbij loopt een hoge druk hoofd-aardgasleiding en staat een aardgas-onderstation. We moeten er niet aan denken, dat in een van onze extreem droge en hete zomers het bos in de hens gaat, de aardgasleiding ontploft, het aardgas-onderstation en het Super Tank-station even verderop, de lucht in gaan. Maar de Gemeente Dronten vindt het allemaal prima. De brandweerders verkneukelen zich al bij de gedachte dat ze kunnen opschalen naar 'Super Brand'. Alle korpsen van Flevoland en wijde omgeving, Harderwijk, Kampen, en  Zwolle rukken uit richting Swifterbant. De volgende dag koppen de kranten en de journaals: "Complete Woonbuurt en Industrie Wijk weggeslagen". De witte bloempotten bij dit zitje vinden wij niet zo geslaagd. Het lijkt erop, dat ze naar het restafval moesten en dat men ze hier maar in de 'Fruittuin' heeft gedumpt. "Geen vuil storten", staat er toch echt op het bord aan het begin van deze Heilige Hoofd Groen Structuur. Nog even en er staat of hangt ook nog een Boeddha in deze 'Tuin'. Rechts zien we een 'Fruitboog' van pvc-electrapijp waar over heen plastic of een net gespannen gaat worden, om het fruit te beschermen tegen het klimaat en/of de dieren in het bos. Alleen 'De Fruitboogers' mogen hier plukken. Dit lijkt toch hélémaal nergens op! Foto 12 mei 2021 10:51:10 uur (105kB 833x510) Reiger Copyright

 

Bird's-eye view

In het midden van De Fruitboog zien we de 'Vuurplaats'. De Fruitboog loopt helemaal tot aan het wandelpad rechts. Een gedeelte van de fruittuin ligt op deze foto in de schaduw. Vervolgens gaat De Fruitboog verder achterlangs De Kruisboog. We zien, dat De Fruitboog een groot gat heeft geslagen in deze bosstrook die de scheiding vormt tussen de "Spelbuurt" en het Industrieterrein Spelwijk. Vanwege redenen betreffende veiligheid kunnen we niet de aardgastransportleiding aangeven en ook niet het aardgasonderstation. De Volkstuinvereniging Swifterbant is nabij De Fruitboog gelegen, op steenworp afstand, zeg maar. In het midden van De Fruitboog ligt de 'Vuurplaats' waarboven de geitjes gebraden worden. We moeten er niet aan denken wat er gebeurt als het woud vlam vat.

 

"Klein beginnen en steeds groter dromen", uit de Advertorial van de Gemeente Dronten 'Samen Actief' van 26 maart 2018

Foto 5523 knvs05 Hier zien we hoe De Fruitboogers hun grenzen weten te verleggen. Van het snoeihout worden allemaal barrières opgeworpen. Immers wolven zijn in aantocht. En als je in je achtertuin zit, wil je niet, dat die schrokoppen je kindje geruisloos uit het wiegje halen, of dat een oud mens weggesleurd wordt, en van de aardbodem verdwijnt, want zo'n wolf eet jou werkelijk met haar en huid op. Je botten worden niet afgekloven, néé, de wolf vermaalt ze met zijn snijkiezen, en in hapklare brokken gaan ze naar binnen. Je gaat schoon op, en na afloop likt het beest zijn bek ook nog af. Verschrikkelijk is het! En de wolf verspreidt zijn faeces, dus jou, in en doorheen het woud, je wordt gewoon 'verstrooid'. Met een bos achter je stulp ben je echt niet blij! Deze mensen die hier wonen staan doodsangsten uit. Foto 12 mei 2021 10:58:06 uur (115kB 833x488) Reiger Copyright

 

 

 

 

In de Heilige Hoofd Groen Structuur!?

Foto 5522 knvs04 "Gezellige zitjes" in de Heilige Hoofd Groen Structuur van Swifterbant. Tot overmaat van ramp is er door De Fruitboogers hier zelfs een gezellig terrasje bestraat in deze Bosstructuur. Bankje met voetenbankje, en wijnvat waar vroeger het glas en de peukenbak op stond. Als je vindt dat je leven voltooid is (D66 met Sigrid Kaag), of je vindt jezelf slechts nog "dor hout" (columniste Marianne Zwagerman), of je bent gewoon levensmoe, hoef je enkel hier te gaan zitten. De wolven komen je halen, één sleurt je van het bankje, en vervolgens word je door het Wolf Pack in stukken gescheurd en verdeeld, het is gebeurd voor je er erg in hebt. Bij Dorhout Mees in Biddinghuizen zullen ze wel blij zijn met zo'n Marianne Zwagerman. Bij Dorhout een vorkje prikken (uit eten gaan), een beetje golfen, of een paar kleiduiven schieten als je de 65 nadert of gepasseerd bent, confronteert je met je eigen hout waar je uit gesneden bent en je komende dorheid, je eigen vergankelijkheid en je naderende einde. En zo zijn we weer terug bij de dode takken waar 'De Fruitboog-ers', 'De Kruisboog-ers', 'De Voetboog-ers', en een van 'Langs de Bogen' hun heiningen en wallen van proberen te stapelen, tegen de wolven. Een wolf springt makkelijk drie meter hoog! Foto 12 mei 2021 10:52:43 uur (92,3kB 833x479) Reiger Copyright

 

 

 

 

Wij hebben bos nodig in Nederland
Dit is belangrijk voor de biodiversiteit, voor CO2-opslag, en nog veel meer. Ons inziens is het niet de bedoeling, dat we dit bos gaan inrichten met Terrasjes, Vuurplaatsen, Fruitbogen, Zitjes, Fruittuinen, Groentetuinen, Opblaasactiviteiten, Afgrijselijke plastic bloempotten, Kippen, Geiten, Schapen, Bestrating, Wijnvaten met bloemetjes, Partytenten, Boshutten, Pergola's, en wat al niet meer. In een bos geldt: "Géén dieren verontrusten".

 

'De Fruitboog' moet worden teruggegeven
aan het bos en de natuur. De locatie moet per direct worden ontruimd. Het is hier géén 'Fruittuin', maar een Heilige Hoofd Groen Structuur, een Bos Structuur. Dus weg met de heggen, omheiningen, landhekken, toegangspoorten, er moet vrije toegang tot het bosgebied zijn voor een ieder, geen appel- en perenbomen hier. Geen walnootboom hier. De walnootboom, Juglans regia, hoort thuis in Centraal-Azië van China tot Oost-Turkije. De boom is hier een "exoot" en hoort niet thuis in dit Nederlandse bos, misschien in een arboretum, maar dat is het hier in ieder geval niet. In een pot in de tuin van Iris Deckers kan ook, maar dat moet zij weten. Overigens zullen binnen niet al te lange tijd, de tuinen en tuintjes van de Nederlanders geconfisqueerd worden door de Staat der Nederlanden und EU-Kommissar Green Deal 'Franz' Timmermans (in het Duits uit te spreken zoals Ursula von der Leyen dit doet), omdat waar mogelijk bomen geplant moeten gaan worden om de klimaatdoelstellingen te halen, en de biomassacentrales van voldoende brandstof te kunnen voorzien. Wij komen met zijn allen in een groot bos te leven, samen met de wolven. Weg met opblaastoestanden, plastic bloempotten, fruitbogen, groenten, kippen, geiten (er nog even een kinderboerderij van maken zeker!), gezellige zitjes, bestrate terrasjes, vuurplaats, wijnvat met bloemetjes, partytent, bankje, pergola, en boshut.

 

 

Maandag 16 november 2020 wordt bij ons de klep voor de brievenopening opgelicht, en wat schuift er bij ons dan weer door de brievengleuf, jáwel, 'De Drontenaar', het tweewekelijks Lijfblad van het Bestuur van de Gemeente Dronten.Een donker kijkende en niet blije Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten:
"Heb niet de lef in je donder!"
Foto Maarten Heijenk, Eindredactie '
De Drontenaar'
 

Dit was nog eens een Burgemeester, deze Jean Paul Gebben. Deze man had per direct korte metten gemaakt met 'De Fruitboog' in Swifterbant. Deze Burgemeester zou zijn Wethouders bij elkaar roepen en door de Collegekamer stampen en bulderen: "Het is afgelopen, we gaan de zaken keihard aanpakken, stelletje Etterbakken hier, stelletje Ellendelingen, dit grenst aan crimineel gedrag, om ons zo er in te laten tuinen met die fruitboogjes en Walnóótbomen!".

Per direct wordt de gehele Gemeentelijk Electrische Vloot in gereedheid gebracht en naar Swifterbant gestuurd, een soort van "Armada". De hele Fruitboog gaat ontruimd worden tot en met het "adoptiebordje" aan toe. Het terrein wordt kaal opgeleverd en teruggegeven aan de Natuur en bos zal weer worden ingeplant, met het mooiste, het schóónste, en het fijnste Nederlandse hout. "We zullen die Siepel zijn lesje nóg eens laten leren", en tevreden stak de OberGauBaumMeister een sigaar op, en schonk zichzelf een borrel in, daar in het nu lege 'Stadsehuis'. De hele tribe was immers druk doende in Swifterbant.

 

 
Centrum van de nieuwe Bossenstrategie van het Staats Woud Beheer mit OberGauBaumMeister drs. Jean Paul Gebben

 

 


Reinhard en Helena van Amstel(sch)
Uit de brief van Reinhard en Helena van Amstel(sch) van 4 februari 2021 aan het Bestuur van de Gemeente Dronten, wonende neven De Lange Streek in Swifterbant.

"Door de overlast die wij ondervinden van uw platanen neven onze woningen te bagatelliseren en ons door te verwijzen naar een civielrechtelijke procedure laat u ons inziens niet uitstralen, dat u de gemeente bent die samen met de burgers problemen oplost, maar waarin burgers alleen kunnen participeren als u dat belieft".
 

Dronten - Overlast platanen, de Van Amstels aan het Bestuur van de Gemeente
Dronten 4 februari 2021.htm

 

 

Boombakken neven De Lange Streek

Wij hebben gevraagd de platanen neven De Lange Streek in Swifterbant te kappen vanwege de enorme overlast die wij van deze bomen ondervinden. Een van de vele ideeën die wij hebben aangereikt aan het Bestuur van de Gemeente Dronten is deze platanen te vervangen door platanen in boombakken. Nog fijner zou natuurlijk zijn als wij een oude Doyenné du Comice of een oude Conference in een boombak achter, voor of neven onze woningen krijgen. De boom blijft klein, en er is geen worteloverlast meer. Dan kunnen mensen en kinderen weer zien waar nou toch peren in Hemelsnaam vandaan komen anders dan bij de Albert Heijn en de Deen, of in het Paradijs (De 'Hemelsche' Pluktuin). Vooral in 'achterstandsbuurten', de 'buurten' van Swifterbant, hebben mensen of kinderen hier geen idee van, zij komen nauwelijks buiten hun eigen 'buurt', laat staan dat ze zo een peer ooit hebben mogen proeven, volgens de mensen rond heen het initiatief 'De Fruitboog' in Swifterbant dan: OFW-bestuurders, het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten, en andere Rotarians ("de fruitbomen kunnen tevens geplant worden op plekken waar mensen minder kans hebben op gezonde voeding", zie bovenstaande "Rotery"-brief van 26 oktober 2017). En in een voedselpakket kom je ze ook al niet tegen, die peren. Wat is héérlijker dan zo'n ondervoed en scharminkelig kind een rijpe peer te zien plukken van de oude Doyenné du Comice voor jouw woning en hier een hapje van te zien nemen, en dat dan dit kindje zijn vriendjes en vriendinnetjes hier ook in laat delen, al die mondjes die kluiven aan die ene net geplukte peer. Het is belangrijk als je zo een boom uit een oude gaard weghaalt, dat hij daarna eerst door een gespecialiseerd bedrijf wordt opgepot en nieuw leven wordt ingeblazen (de levensadem). Je kan natuurlijk niet van een boom zo maar ineens bijna het gehele wortelstelsel afkappen en dan denken, dat je hem in je 'Fruittuin' kunt planten. Dit is specialistisch werk. We moeten bedenken, dat wat we bovengronds zien aan kroon en takken, zich ook in de bodem bevindt maar dan als wortelstelsel. Alleen al de grote wortels die doorkliefd worden, en waarvan de grote wonden eerst voor het oppotten verzorgd moeten worden, om inval van ziektes (o.a. bacteriën) en rot (schimmels) te voorkomen. Juist de hoogproductieve appel- en perenrassen zijn hier heel gevoelig voor. Voorts is de boom het grootste gedeelte van zijn wortelstelsel kwijt, nadat hij uitgenomen is in de gaard waar hij zijn hele leven vrucht heeft gedragen. Heel veel haarwortels zijn achtergebleven en de boom moet zich maar zien te redden met het wortelkluitje dat zich nog onderaan zijn stam bevindt, maar daar zitten bijna zeker niet de haarwortels bij. En het zijn juist deze haarwortels die water en voedingsstoffen opnemen uit de bodem. De specialisten zijn Gerrit en Liesbeth Luiten van Boomkwekerij 'Old Fruit Trees' uit Middelburg, Walcheren Zeeland.

 

Perenboom, Doyenné du Comice, van Boomkwekerij 'Old Fruit Trees' van Gerrit en Liesbeth Luiten, specialisten in het verplanten en opkweken van oude fruitbomen, experts in het revitaliseren van 'Old Fruit Trees', van in pot opgewekte bomen, Walcherseweg 256 te Middelburg. Jammer dat de familie Luiten deze bomen fotografeert tegen een geprofileerd stalen blauwe of lichtgrijze achterwand van een schuur. Gebruik een witte achtergrond, en uw boom komt nog veel mooier uit. Wij komen van Zeeuwsch-Vlaanderen. Tekening Reiger Copyright

 

'Briljant idee' - (Boombakken)
Brief Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten met datum 1 februari 2021, betreffende 'Overlast Platanen aan De Lange Streek te Swifterbant'. Een 'briljant' idee van Reiger(hsch) Kloosterman. Uit winkelen geweest in Corona-tijd, geknotte platanen in onze boombakken, bij Bomenplein van Luke Bouwman aan de Wisentweg te Lelystad, over 'Vijf vliegen in één klap', op bezoek bij Boomkwekerij De Vossenberg in Oudenbosch, en bij CityTree in Heer-Jan's-Dam. Een prachtige olijfboom in pot bij de Praxis voor € 259,- en 'De Polderpioniers' naar Swifterbant. Plaatsen betonnen boombakken Tree Tubs type Saskia. Over een Cache-pot. "Was ist herrlicher dan een zinkstuk uit stedelijk omgeving", en de 'App Bomenwissel'.

www.deregentegenhouden.nl/Dronten - Reiger Kloosterman aan het Bestuur van
de Gemeente Dronten 1 februari 2021.htm

(Klik hier)

 

Perenbomen op de Nieuwe Burg in Middelburg

Wij werden getipt en gewezen op de perenbomen die nu staan aan de Nieuwe Burg te Middelburg. Zij staan daar in prachtige antracietkleurige houten kuubskisten middenin deze winkelstaat. De bomen komen van Boomkwekerij de 'Old Fruit Trees' van Gerrit en Liesbeth Luiten eveneens uit Middelburg, Walcheren Zeeland. In Middelburg en op Walcheren weten ze hoe met hun cultureel erfgoed om te gaan, en dit te bewaren voor volgende generaties.


We zien Lien Lauret (mooie naam nog uit de Franse tijd) onderneemster ook in deze straat, en Daniel van Blerkum voor zijn 'De Blauwe Winkel' voor "Trendy kleding voor jong & oud" hier aan de Nieuwe Burg 27 in Middelburg. Deze perenbomen zijn geplaatst door Gerrit Luiten van 'Old Fruit Trees'. Opnieuw wordt bij ons een vuur ontstoken en krijgen wij alweer het volgende werkelijk lumineuze idee, bij de Rotary Dronten noemen ze dit "schitterend". Fruitteler Marinus Huijsmans aan de Boudewijnlaan in Dronten heeft vast nog wel meer oude Comices Huijsmans of Conferences, en anders gaan we naar Gerrit Luiten. Wat hier in Middelburg op de Nieuwe Burg kan, moet in Dronten op het Meerpaalplein óók kunnen. Omdat de Corona-virussen en andere dodelijke infectieziekten vanaf nu wel onder ons zullen blijven, zullen de vroegere massale bijeenkomsten niet meer mogelijk zijn. Maar als we de perenbomen Huijsmans verspreid op het Meerpaalplein in Dronten neerzetten in eender prachtige kuubskisten als op de Nieuwe Burg in Middelburg, creëren we automatisch afstand tussen de mensen, en de bomen zorgen voor verse lucht en filteren de schadelijke 'Coronaatjes' uit de lucht. De bomen van vader Huijsmans krijgen nu een echte ereplaats, en fruitteelt wordt geïntegreerd tot in het hart van Drontendorp, tot voor het 'Huis van de Gemeente Dronten', tot voor het Gouwhuis Drontenland, op het wereldberoemde Meerpaalplein voor De Meerpaal in Dronten, een hartenwens van de Rotary Dronten. Wat is héérlijker dan een festival of evenement mee te maken op het Meerpaalplein in Dronten tussen de Conferences Huijsmans. Met dank aan de winkeliers aan de Nieuwe Burg en de Vereniging Ondernemers Middelburg. Als u in Middelburg bent met vakantie, loopt u even binnen bij Daniel van Blerkum, vraagt u naar Lien Lauret, beziet u de perenbomen op de Nieuwe Burg, en gaat u langs bij Gerrit en Liesbeth Luiten van de 'Old Fruit Trees', Walcherseweg 256-B, net buiten Middelburg.

https://wijzijndestad.com/verhalen/perenbomen-in-de-nieuwe-burg/
(Klik hier)

'Old Fruit Trees' van Gerrit en Liesbeth Luiten te Middelburg Walcheren:

YouTube 'Old Fruit Trees' Gerrit Luiten Middelburg
(Klik hier)

 

 

Het Geluidsbestand

Wij zijn een groep van 28 inwoners van Swifterbant, die wonen aan of neven De Lange Streek in Swifterbant. Wij hebben ernstige Overlast van de Platanen aan deze De Lange Streek. Wij hebben dit de Gemeente Dronten uitvoerig geschreven en gemeld. De Gemeente Dronten heeft "schijt" aan ons en aan wat wij te vertellen hebben. Wij hebben een overvloed aan oplossingen bedacht en de Gemeente Dronten aangereikt en overhandigd. Wij zijn met een delegatie van vijf mensen van onze groep woensdag 9 september 2020 14:30 uur op gesprek geweest bij de Gemeente Dronten, toen op de tijdelijke locatie, wegens de verbouwing en renovatie van het 'Stadsehuis', een vergaderruimte op de Gemeentewerf, De Reest 3, 8253 te Dronten, neven de Gemeentelijk 'Afvalstortstraat'. De Gemeente Dronten neemt dit gesprek op, onder onze uitdrukkelijke voorwaarde, dat wij een kopie van het Geluidsbestand krijgen. Alleen onder die voorwaarde stemden wij in met de opname van 'Het Gesprek'. Ik hoef mij nu niet te richten op het maken van aantekeningen, want dit kan ik nu later doen. Ik kan mij volledig richten op het gesprek. Eerst na zes weken toen wij maar eens belden, kregen wij het volgende te horen, e-mail van de Gemeente Dronten met datum 23 oktober 2020 21:59 uur:

"De kwaliteit van het geluidsbestand waarin het gesprek van 9 september 2020 is opgenomen is te matig van kwaliteit om te verspreiden. Bovendien brengt het vertrouwelijke karakter van het gesprek in een mediation-setting mee dat wat daarin is besproken niet naar buiten wordt gebracht".

De Wonderbaarlijke Spelregelvermenigvuldiging van de heer G.J.N. (Nico) Keuper, 'klachtencoordinator', en de Gemeente Dronten.
 

Van een Mediation-setting was geen sprake
Dit maakt de Gemeente Dronten er achteraf graag van. Wij (onze delegatie), voerden een gesprek met ambtenaren van de Gemeente Dronten. Hier was niet een onafhankelijke gespreksleider bij. De heer Nico Keuper, klachtencoördinator, juridisch beleidsmedewerker, en juridisch adviseur van de Gemeente Dronten leidde dit gesprek. Natuurlijk presenteerde hij zichzelf maar al te graag als de onafhankelijke gespreksleider. Hij gaf misschien wel leiding aan het gesprek, en wij waren uitgenodigd en op bezoek op het 'Stadsehuis', maar van onafhankelijkheid van de heer G.J.N. (Nico) Keuper was en is natuurlijk géén enkele sprake.

We zoeken het nog even op, "Mediation":

 • Het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde
   

 • Bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige (mediator) de onderhandelingen tussen partijen begeleidt, om vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen
   

Gespreksverslag
De heer Nico Keuper, klachtencoördinator, juridisch beleidsmedewerker, en juridisch adviseur van de Gemeente Dronten, zou een verslag maken van het gesprek voor ons. 20 November 2020 krijg ik eerst het Gespreksverslag van de heer Nico Keuper, 10 weken later. Twee van ons moeten een half jaar later nog het gespreksverslag van de heer Nico Keuper krijgen.

 

 

Advertorial
Wij denken, dat het onjuist is kinderen voor je Marketing-doeleinden in te zetten en te 'gebruiken'. Het is duidelijk dat het College van Burgemeester en Wethouders, we tellen reeds een Burgemeester en twee Wethouders, met 'De Fruitboog' in Swifterbant goede sier probeert te maken met zichzelf, zichzelf zo veel mogelijk probeert te profileren, en aan zijn eigen imago werkt. Voor dit oppoetsen van het eigen blazoen wordt overheidsgeld misbruikt en over de balk gegooid: "Kijk eens wat wij niet allemaal doen voor de mensen en de kinderen". We hangen zelfs bloembakjes aan lantarenpalen, omdat de stakkerds hun tuinen node missen. Het inzetten van kinderen voor deze Propaganda-doeleinden herinnert ons aan duistere tijden.

 Ing. Reiger
(hsch) Kloosterman
De Kruisboog 16
8255 GC  Swifterbant

 


Mijn naam is Reiger

 

Terug naar onze hoofdpagina die we hebben ingericht voor de Gemeente Dronten

www.deregentegenhouden.nl/Dronten.htm
(Klik hier)

 

 

('Ach' met rechts, Gertra op links)

'Het Verdriet van Dronten' voorheen 'De Polderpioniers' van beeldhouwer Kees Jansen

"Ach", zegt polderpionier Dré tegen zijn vrouw Gertra (uit te spreken als "Kèrtra", zoals Gertrude als "Kèrtroed"), "moet je zien wat er van ons werk is terechtgekomen". Het is of zij staan bij het graf van een dierbare. Om dit beeld is gevochten, het is de "geest" die Jan Griede, voormalig Gemeentesecretaris van Dronten, heeft losgelaten uit zijn fles, en er niet weer terug in heeft gekregen. Zijn "geest" heeft tweespalt en verdeeldheid gezaaid, en zwabbert over het Drontense land, deelt rake klappen uit in gezichten van de mensen, en mensen krijgen onverklaarbare pijnen in hun buiken ervan, de "geest" zorgt ervoor dat mensen gaan drinken en erger. De mensen uit de Gouw 'Dronterland' (Drontenland!) spreken over de "White Spirit", alsof het over een Grote Indiaan gaat, of over het "Witte Wief". Nu heet het beeld "Het Verdriet van Dronten", zelfs zijn eigen houwer, Kees Jansen, is er aan gestorven "van verdriet", nog niet. Er werden sowieso altijd al veel bloemen bij het beeld neergelegd voor overledenen. Eigenlijk is het beeld een soort van  grafmonument, hier liggen de laatsten.

Foto copyright Maarten Heijenk, journalist en eindredacteur van DeDrontenaar uit zijn: Wethouder bekent schuld over Polderpioniers: "Desnoods betaal ik het uit eigen zak". Aan ons allen toegestuurd, in onze brievenbussen geworpen (inwoners Dronten) en digitaal (de hele wereld), door Maarten 7 januari 2021, 20:41 uur. Let wel, Maarten Heijenk schrijft niet alleen voor Drontenaren, maar voor de hele wereld, ook de Eskimo's kunnen zijn verhalen lezen, het hele universum. Foto nabewerking Reiger Photography

 

 

Twee nieuwe boekenleggers

Skelet van de Swifterbant mens. Dit is weer eens wat anders dan Dré en Gertra, 'De Polderpioniers', van beeldhouwer Kees Jansen, die in deze omdijkte leeggepompte polders aan de slag mochten.

 

'Het Verdriet van Dronten' (type 1 - rouw)

 

'De Vóór Polderpionier' (type 2 - feest)


Deze twee boekenleggers met daarop het skelet van de Swifterbant mens, de eerste echte
 'Vóór Polderpionier', zijn uitsluitend en gratis verkrijgbaar op het
'Huis van de Gemeente Dronten'

Nu toch ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels Bruna, Voster, Primera,
 Odd Fellows, én Boekenvoordeel
(De Kiel 13-15), e.a.

Steun de plaatselijke boekhandel

 

Pionieren zonder polder
De Swifterbant mens was pas een échte pionier. Die kwam niet in een drooggelegde polder. Nee, de Swifterbant mens was overgeleverd aan de grillen van de natuur en het water. Die moest pionieren zonder polder, en zich maar zien te redden met gezin en familie. Zijn kennis van de natuur maakte dat hij het hier kon overleven.

 

 


Skelet van 'De Vóór Polderpionier'

Privé-opgraving door Reiger Geschiedschrijving van de Gouw Drontenland, nabij de
 Klokbekertocht te Swifterbant

 

Op een gebakken polderkleiplaatje
De 'Vóór Polderpionier' wordt ook 3D geprint en op een gebakken polderkleiplaatje als relatiegeschenk door de Gemeente Dronten in een van binnen met prachtig donkergroen fluweel bekleed kistje, u aangeboden, ter herinnering aan het 'fijne' gesprek dat u had op het 'Huis van de Gemeente Dronten', voor op uw bureau.

 

Magere Hein'Heden ik, morgen gij'

Ecclesiasticus 38:23 (Jesu Sirach): "Gedenckt aen mijn oordeel, want also sal oock het uwe zijn: my gisteren, ende u heden". (Statenvertaling 1637)