Aan het Bestuur van de Gemeente Dronten
De Rede 1
8251 ER  Dronten
De Rede 58
8251 EX  Dronten

Deze brief is 2020-10-21 na 17:00 uur per e-mail verstuurd > gemeente@dronten.nl


 

"Donker van het Groen maakt ongelukkig"


 

Swifterbant, 5 oktober 2020

Geachte heer/mevrouw,

Zo-even, maandagochtend 5 oktober 2020 ca. 11:00 uur kwam uw "Groen maakt gelukkig", uw 'Donker Groen', hier voor de zoveelste keer weer eens langs. Opvallend is, dat de auto’s van Donker Groen een lichtgroen logo, en déze reclameslogan, ook in dit lichtgroen, hebben. De auto’s van de gemeente Dronten zijn uitgedost met eenzelfde soort lichtgroene kleur. Zij, van Donker Groen, waren eigenlijk pas langs geweest om met een trekker waarop een schaar of mes is gemonteerd, het groen zeg maar voor de winter eens lekker kort te knippen. Al het knipsel werd toen ook afgevoerd. Dus het heeft ons verbaasd dat er nu weer geknipt moest worden.

Voor onze twee woningen staat een gemeentelijke grindbetonnen bak met planten. In deze plantenbak, 1 x 4 [m], heeft een hoge herfst-aster uit mijn tuin zich gevestigd. Let u wel, niet ik, maar vogels of de wind hebben voor deze verspreiding gezorgd. Deze hoge herfst-aster staat in mijn achtertuin, dus een zaadje is over onze woning heengegaan, of zo uw wilt erlangs. Deze herfst-aster heeft zichzelf uitgebreid in deze, uw betonnen plantenbak, en neemt na jaren al een behoorlijke plek in. Zeg maar, dat deze een kwart van uw bak heeft ingenomen, naast vrouwenmantel, en op iedere kop een Viburnum of sneeuwbal. De herfst-aster heeft het er schijnbaar naar zijn zin, in uw bak!

Meenemen kan ik u naar een andere zelfde grindbetonnen plantenbak van u, waar zich een zelfde fenomeen heeft voorgedaan. Het betreft hier guldenroede (Solidago), ook al uit de groep van geslachten der Astereae (uit de familie van de composieten), maar nu met goudgele bloemen. Beide planten trekken allerlei vlinders, bijen, en meer aan.

De herfst-aster in mijn achtertuin is in de schaduw van uw plataan die achter ons perceel staat, gekomen. Deze boom werpt een steeds groter wordende schaduw op ons perceel. De herfst-aster in mijn achtertuin heeft de strijd bijna opgegeven, en is zelf op zoek gegaan naar een nieuwe standplaats mét zon: uw plantenbak aan de voorkant van ons perceel. Niet uw 'onderhoud' heeft deze Guldenroede en Herfst-aster in deze bakken doen terechtgekomen, het is de natuur, en de plant zelf, die daarvoor gezorgd hebben. Wij houden slechts wat bijkruiden zoals heermoes, zevenblad, klimop, paardenbloem, en klein hoefblad in uw bakken in toom.
 

Beticht u mij nu niet van landje-pik!
Slechts heb ik afgelopen zomer deze herfst-aster speciaal een beetje water gegeven, maar

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 1/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 2/16

 
dat doen mijn medeburgers hier ook, als zij uw plastic lantaarnpaalbakjes begieten, en ik heb niet kunnen voorkomen, dat de vogel die achter bij mij in de tuin een zaadje had verorberd, juist over uw bak heen vloog toen hij moest.
 

De nieuwe buurman
Alléén afgelopen zomer heb ik deze herfst-aster speciaal water gegeven vanwege de grote droogte. Ik heb niet gesproeid, ik heb geen water vermorst, ik heb slechts voldoende water voor deze plant bijgegoten. Onze nieuwe buurman, die enige tijd geleden naast ons is komen wonen, heb ik speciaal op deze bijzondere herfst-aster gewezen. Wij houden de bakken zelf maar een beetje bij, en ik vertelde de buurman, dat deze herfst-aster nog zou gaan bloeien eerst veel later in het jaar. Nu dus! En dat we deze herfst-aster de komende winter ook zo zouden laten staan, want dan hebben de vogeltjes er ook nog plezier van, er is van alles voor ze in te vinden. En dat wij eerst in het voorjaar deze herfst-asters gaan snoeien, om plaats te maken voor de nieuwe scheuten. De buurman heeft het weer doorverteld aan zijn kinderen.
 

Biodiversiteit
Ook vertelde ik de buurman over de biodiversiteit. Dit plantje (herfst-aster) dat er voor heeft gekozen zich te vestigen in uw plantenbak op volkomen natuurlijke wijze. Het plantje heeft er zijn plekje gevonden. Biodiversiteit waar u, uw Groene Hoofd, en de rapporten die u door externe bureau’s laat maken, en uw Groene Donker de mond vol mee hebben. Nou ja, een belijdenis met de mond dan, of op papier. De BTL-rapporten: Boombeheerplan en Groenbeheerplan (BTL staat voor Bureau voor Tuin- en Landschapsverzorging). En de Donker Groep heeft ook nog "Groene schoolpleinen met educatiepakket", héél slim "versterkt met de buitenles-educatiepakketten van IVN", in de aanbieding (https://donkergroep.com/nl/nieuws/groene-schoolpleinen-met-educatiepakket). Nee, de jongens en meisjes van de Donkergroep, met Anja Kanters, als directeur van de Donker Groep, weten wel hoe hun centjes binnen te slepen: mét foto’s met zéér verveeld kijkende kinderen op schoolpleinen, opgetrommeld voor het pers- en fotomoment voor de ondertekening van hun documenten.
 

Monocultuur
Tussen het Petuniaperk en De lange Streek in Swifterbant staan op een grasveld negen platanen en hangen aan uw lantaarnpalen drie plant-/bloembakjes. Moeten wij dit verstaan onder uw "biodiversiteit"? Of tussen de Gladioolstraat en De Lange Streek in Swifterbant waar ook op een grasveld 13 platanen staan, maar nu zonder uw lantaarnpaalbakken. Dit is toch geen biodiversiteit, dit is monocultuur, bosbouw in het dorp, productiebos.
 

Praxis en Albert Heijn
Bij supermarkten, bloemenwinkels, bouwmarkten (Praxis), en de Welkoop, worden de herfst-asters in allerlei vormen en maten tegen het najaar volop aangeboden.
 

Knip-knip!

De asters in uw betonnen bak met planten voor onze woning zitten vol met knoppen en zijn juist beginnen te bloeien, wij hebben het hele jaar er naar uitgekeken, en u begrijpt het al, uw "Donker" Groen van "Groen maakt gelukkig" kwam deze morgen langs en ging even over uw plantenbak heen! Met hun gemotoriseerde (van motor voorziene) handheggenschaar! Knip-knip! Deze hoge herfst-asters werden vakkundig op professionele wijze in de hoogte gehalveerd. Weg met deze bloemen: "Het is Groen wat gelukkig maakt, en daar hoort het paars van de herfst-asters niet bij", is het adagium bij uw "Donker van het Groen". Het is bij

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 2/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 3/16

 
hen groen voor de ogen! Het bovenste deel met bloemen en bloemknoppen werd direct opgeharkt en afgevoerd. Weg ermee!
 

Rode waas voor de ogen
Bijna ontstond hier nog een burenruzie ook. Ik dacht even, dat de buurman deze hoge herfst-asters nu toch had omgehakt. U begrijpt, ik was boos, vanwege hetgeen de herfst-aster was aangedaan! Het werd bij mij zwart voor de ogen, er ontstond een rode waas (voor mijn ogen). Maar gelukkig, de buurman was naar zijn werk, zijn auto was er niet. En mijn vrouw waarschuwde mij, dat zij toch echt uw "Donker" bezig had gezien. De naam ook: "Donker", klinkt onheilspellend, duister en zwart, en dan: "Van het Groen". En daar zouden wij dan gelukkig van moeten worden. Als 'groen'-bedrijf kies je toch niet 'Donker' als je naam. Maar misschien heet of heette de eigenaresse van het bedrijf wel Donker: mevrouw Donker? Mevrouw Anja Donker? En woont of woonde zij op een groot landgoed met de prachtigste tuinen omheen haar stede?
 

Mooi recht gemaakt
De "Donker Groene"-mannen heb ik aangesproken, maar veel verder dan dat zij uw betonnen bak met planten even 'recht' gemaakt hadden, kwamen zij niet. Ze hadden het even 'mooi' gemaakt, net zo 'mooi recht' als uw betonnen bak.
 

Educatieve aspect om zeep geholpen
U begrijpt, dat het educatieve aspect van deze hoge herfst-asters nu dan ook verloren is gegaan. Niks geen educatiepakket hier. Wat de kinderen hier op ons hofje nog wel leren nu, en een goed beeld van krijgen, is hoe u als gemeente opereert, en dat een opleiding "Plant" of "Groen" in Nederland wel erg gebrekkig is. "Kinderen, we gaan maar geen 'Groene opleiding' doen", géén Groenhorst College van de Aeres Groep in Dronten, Lelystad, Almere of Emmeloord, hoor ik ouders zeggen als ze dit verhaal gelezen hebben.
 

Bijenhouders 'not-amused'
Uw actie wordt door onze Swifterbantse bijenhouders zéker niet op prijs gesteld. Ondergetekende komt zelf uit een imkersfamilie. Bent u nu helemaal gek geworden! En schuift u niet de schuld af op Donker Groen, ú haalt deze familie Donker Groep toch binnen onze gemeentegrenzen. Als jongeren of kinderen dit gedaan zouden hebben, wordt er in de krant gesproken over vandalisme, jonge vandalen, of spreekt u over "etterbakken". Nu is het uw eigen gemeentelijke dienst die de zaak hier komt vernielen, decimeren, mollen, en/of de koppen afhakken.
 

Bloembakjes aan uw lantaarnpalen
U deelt bloembakjes en plantjes uit die bewoners aan uw lantarenpalen in hun wijk kunnen hangen. Dat geeft zó een fijne verbinding tussen u, de gemeente, en haar inwoners. Maar volgend jaar gaan de gemeentelijke belastingen wel omhoog. En zo betalen we deze bakjes uiteindelijk toch weer zelf. De bedoeling is, dat de bewoners de armetierige plantjes in uw zielige plastic lantarenpaalbakjes water geven, de hele zomer door, als het niet regent natuurlijk, maar dat is tegenwoordig meer wel dan niet. Als het water in het voorraadbakje onderin op is, zullen ze toch water moeten hebben, zeker met die droge zomers van tegenwoordig. De bakken zijn echter zo hoog opgehangen, dat bewoners, en hieronder zijn ook veel ouderen, op hun huishoudtrapjes omhoog moeten klauteren om met hun gietertjes uw plantjes water te geven. Ik zag oude mensen met een gietertje op de bovenste trede van hun huishoudtrapje met hun gietertje naar uw plantenbakje reiken, en water schenken aan de plantjes. Volgens "uw voorschriften" zouden deze bakken "hoog" aan uw lantarenpalen

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 3/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 4/16

 
moeten worden opgehangen, werd hier rond gebazuind. Er zit iets naar de hemel reikend in uw voorschriften.
 

Plantkeuze

De plantjes hebben de bewoners van de afdeling 'Groen' van uw gemeente Dronten gekregen, en mogen ze dan zelf 'planten'. Maar dit is toch een verkeerde plantkeuze? Hier moeten overhangende bloeiende planten in, te beginnen met hanggeraniums!  Weet de afdeling Groen dit niet? Het moet toch iets hebben van hoog uit de hemel naar beneden hangend. Hoe heten die tuinen ook alweer? Of zijn de bewoners er gewoon mee op- of afgescheept? Het lijkt of er klimop uit de bakjes groeit. Krijgen de bewoners volgend jaar misschien een zakje vogelzaad met tarwe, zonnebloempitten, en sorghum van de afdeling Groen van uw gemeente Dronten? Overigens zie ik op andere plekken in het dorp dat de mensen daar wel de andere plantjes van u hebben gekregen. Een oude mevrouw zag ik, die zelf maar plantjes had gekocht, voor uw lantaarnpaalbakje voor haar woning, op de markt. Er kwamen geen plantjes van u, en het jaar was al bijna om. Door de córóna waarschijnlijk? Zij vond het ook waarschijnlijk geen gezicht, zo een lege plastic bak aan uw lantaarnpaal recht voor het keukenraam van haar woning.
 

U doet wat aan de vergrijzing?
Is het uw bedoeling, dat er een aantal van uw inwoners van uw gemeente hierdoor sneuvelen? Zeg maar van de trapjes kletteren, te pletter vallen, en komen te overlijden. Zodat uw gemeentelijke kas niet al te veel leegloopt? Wat minder "ouderenzorg" of minder "zorg voor ouderen"? U doet wat aan de vergrijzing? Ondergetekende is inmiddels ook reeds op leeftijd. Uw stadhuis misschien nog wat groter, of misschien toch maar nieuwbouw de huidige renovatie? Nu het inwonertal van de gemeente Dronten zich gaat verdubbelen, is dit 'stadhuis' toch veel te klein? Net als Jaap van Dissel die mondkapjes en ppe (personal protective equipement) in de verpleeghuis- en ouderenzorg "medisch" gezien niet nodig achtte? En als iedereen al een mondkapje draagt, en je zelfs een boete krijgt als je er geen draagt in het Openbaar Vervoer, en de hele wereld inmiddels mondkapjes draagt, tot zelfs de Amerikaanse militaire artsen die president Donald Trump verzorgen, is Jaap nog op zoek naar een eventuele mógelijke werking van het kapje. We dragen nu mondkapjes om elkaar te laten zien, dat er wel wát aan de hand is, we zouden net zo goed een lichtblauwe band rond de bovenarm kunnen gaan dragen. Een armkapje?
 

Verpaupering
U begrijpt, dat deze planten-/bloembakken zo spoedig mogelijk lager moeten worden opgehangen, en dat u de juiste lantaarnpaalbeugels hiervoor bestelt en dan ook gebruikt. Misschien dat u van tevoren de handleiding even leest, want wij denken dat de bakken niet juist zijn opgehangen. Zoals deze bakjes van plastic nu aan uw lantaarnpalen zijn opgehangen, geeft het dit pleintje een beetje een verpauperde indruk, zeker ook met de zielige plantjes die er instaan. De ophanging is schots en scheef, en benoemen wij als een pléé-gezicht, het is net of er iets openstaat. We kijken tegen de onderkant van de bakken aan. Ik sluit aan bij uw taalgebruik, u bezigt immers zelf speciaal het woord "etterbakken"  als u het heeft over kinderen, uw jonge inwoners, uw kleine burgers, hier in Swifterbant.
 

Leegkieperen
Wanneer komt uw "Donker van het Groen" deze lantarenpaalbakjes leeg kieperen? Voor de winter willen wij het wel weer een beetje opgeruimd hebben hier! Dit laatste als bijtende spot, mocht u het niet begrijpen.

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 4/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 5/16

 
Subsidiëren, of boetes opleggen met strafblad

De plastic plantenbakjes aan uw lantaarnpalen passen in het beeld van Nederland, waarbij mensen hun 'tuin' volledig of voor een groot gedeelte aan het betegelen zijn: de 'bestrating' van Nederland. Maar tegelijk moeten ze dan ook weer planten- en of bloemenbakken hebben. Dan hebben ze eindelijk een huis met tuin, en dan moet die tuin eigenlijk een groot balkon worden. En nu gaan we de planten-/bloembakken ook nog ophangen aan uw lantaarnpalen. En als er dan eindelijk bloemen komen, dan komt het door u, gemeente Dronten, ingehuurde 'Donker van het Groen', deze wel even 'ommaaien' of omleggen. Met deze plantenbakjes zegt u eigenlijk: "Beste mensen, burgers, inwoners, gaat u fijn uw tuinen en tuintjes betegelen, wij hangen wel planten-/bloembakjes voor u aan onze lantaarnpalen, zeg maar een soort van minituintjes, dan heeft u toch nog een beetje groen voor de deur". Nou ja, een groene plastic lantaarnpaalbak dan. Of gaat u straks de "onttegeling" weer subsidiëren? Bewoners krijgen geld als ze de tegels uit hun tuinen verwijderen, en deze weer groen maken. Of gaat u belasting heffen op de vierkante meters met tegels die mensen in hun tuinen of tuintjes hebben? Of gaat u boetes uitschrijven, met strafblad, als mensen hun tuinen en tuintjes niet willen ontdoen van hun bestrating? Begrijpt u, dat u als gemeente Dronten met uw plastic plantenbakjes, meewerkt aan deze ontregeling, in de betekenis van ontwrichting? En nog meer plastic!
 

Uw Hoofd 'Groen'
zal mij wel weer gaan uitleggen, dat u uw 'Groen' uitbesteedt aan een Groenbedrijf in dit geval 'Donker Groen' of de 'Donker Groep', en dat de aanbestedingen tegenwoordig héél scherp zijn, en dat de Donker Groep het voor de laagste prijs moet doen. Al die Groenbedrijven worden toch zó uitgeknepen door de gemeenten, en zijn niet in staat om voor dat geld geschoold personeel aan te nemen, die indruk kreeg ik na een gesprek met uw heer Groen. Of anders begint uw Hoofd wel over de krapte op de arbeidsmarkt, dat er bijna geen geschoold personeel te krijgen is, en dat ze in Roemenië geen herfst-asters kennen, anders dan onkruid. Maar zolang u uw "Huis van de Gemeente Dronten" voor 25 miljoen euro laat verbouwen, denken wij dat de bouwaannemer en zijn mensen hier toch wel een belegde boterham aan overhouden, of moeten de werknemers van uw bouwaannemer toch ook iedere week naar de voedselbank? En lopen er allemaal Hongaren, Bulgaren, Cyprioten, Slovenen, Letten, en Ieren uit Ierland, uw gemeentehuis te verbouwen? Wee uw gebeente, dit is een gebed (van smart) om uw beenderen, als u of Donker deze, mijn klacht neerlegt bij de twee werknemers die ik aansprak, waarschijnlijk hebben zij gewoon opdracht gekregen van hun Poolse Donker Groene leidinggevende om even hun schaar over de plantenbak heen te halen. In Polen houden ze zich ook niet zo bezig met herfst-asters.
 

"Maakt u zich nu zo druk om een paar bloemetjes?",
hoor ik Uw klachtencoördinator alweer zeggen. De man is uitstekend geschikt om binnenkomende klachten bij u, gemeente Dronten, te doen verdampen, oftewel om zeep te helpen. Wel, wij hebben er de hele zomer verlangend naar uitgekeken deze herfst-asters nu te zien bloeien tot aan de eerste vorst. Ook kan ik uw beste man wel even meenemen naar de plaatselijke Albert Heijn, de Deen, of de bloemist in Dronten. Dan zullen deze ondernemers hem wel even uitleggen, dat het hele jaar er al aan gewerkt is door veel bedrijven en mensen, om de herfst-asters die de afgelopen tijd in en buiten hun winkels stonden en nog staan, klaar te stomen voor de verkoop aan het begin van de herfst. En waarom zij zo graag ook deze plantjes verkopen, namelijk voor de broodnodige centjes. En al die klanten nu zo graag een herfst-astertje bij hen kopen, en meenemen naar huis om ze daar een mooi plekje te geven, bij hun voordeur of in hun achtertuin.

En uw klachtencoördinator maar niet begrijpen, dat mensen zich zo druk maken om de bloemetjes?

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 5/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 6/16

 
Lijfbladen van de Gemeente Dronten

Kijkt u even op de site van https://donkergroep.com/nl, daar beginnen zij met een foto met allemaal bloemetjes, maar hier aan De Kruisboog te Swifterbant vanochtend: "Weg ermee!". Hoe heten ze ook al weer? Donker van het Groen! Voor wie werken ze ook al weer? Voor de gemeente Dronten, die zo graag in gesprek is met haar inwoners? Ja, dat schrijven de mensen van het "Huis van de Gemeente Dronten" tenminste in de FlevoPost of De Drontenaar, de lijfbladen van uw gemeente Dronten. Immers, wie betaalt mag schrijven wat ie wil. Van wie waren die centjes ook al weer?

U verzoek ik mij een ontvangstbevestiging van deze, mijn brief aan u, te sturen. In afwachting van uw schriftelijke reactie op deze, mijn brief, verblijf ik.

  

Hoogachtend,
 

   

Ing. Reiger(hsch) Kloosterman
De Kruisboog 16
8255 GC  Swifterbant

 

       Op de volgende bladzijden vindt u de foto’s behorende bij deze brief

 

 

 

 

 
Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 6/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 7/16

 


Foto 5294 vs02 "Groen maakt Gelukkig" van 'Donker in het Groen' (Donker Groep) aan De Kruisboog te Swifterbant. Foto 5 oktober 2020  11:06:24 uur Reiger Copyright
 


Foto 5294 vs03 "Groen maakt gelukkig" van 'Donker in het Groen' of de "donker groep" ("Donker Groen trots onderdeel van Donker Groep") schreeuwt het van de Donker bedrijfsauto aan De Kruisboog te Swifterbant. Het is bijna net de gemeente Dronten, maar dan zonder losbungelende stekker en snoer. Foto 5 oktober 2020  11:06:24 uur Reiger Copyright

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 7/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 8/16

 

Foto 5305 vs02 "Groen maakt Gelukkig" van 'Donker in het Groen' aan De Kruisboog te Swifterbant. De herfst-asters zijn zojuist onthoofd, hun gemotoriseerde schaar hebben de mannen hier lager laten gaan, niks "recht", de herfstasters die juist zijn beginnen te bloeien, móesten eraan. Op de koppen van de bak de twee Viburnums (Viburnum davidii n. Gerard Peters). Op de achtergrond het molen- en vogelparadijs van de heer J. Kunnen. Foto 5 oktober 2020  12:28:58 uur Reiger Copyright
 


Foto 5309 vs02  Viburnum davidii in de gemeentelijke plantenbak voor onze woning aan De Kruisboog in Swifterbant, gemeente Dronten. Deze Viburnum zit vol met knoppen, en deze staan te springen om open te gaan. Ook hier is de schaar van Donker langs gegaan: 'mooi recht'. Foto 8 oktober 2020  11:33:18 uur Reiger Copyright

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 8/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 9/16

 

Foto 5296 vs02  "Donker van het Groen" heeft de hoge herfst-asters in de hoogte gehalveerd. Wég komende bloemenpracht. De paar afgehakte steeltjes die nog in en tussen het ongelukkige groen lagen, hebben we voor de foto even bovenop gelegd. "Groen van Donker maakt Gelukkig" ? aan De Kruisboog te Swifterbant. "Ongelukkig!" bedoelen ze waarschijnlijk. Foto 5 oktober 2020  11:12:28 uur Reiger CopyrightFoto 5298 vs03  "Donker van het Groen" heeft de hoge herfst-asters even winterklaar gemaakt. Het stikte van de bloemknoppen en vliegende beestjes. De paar afgehakte steeltjes die nog in en tussen het ongelukkige groen lagen, hebben we voor de foto even bovenop gelegd. Het bovenste afgehakte deel met bloemen en knoppen was al afgevoerd. "Donker van Groen maakt Gelukkig" aan De Kruisboog te Swifterbant? "Ongelukkig!", zullen ze bedoelen. Foto 5 oktober 2020  12:23:14 uur Reiger Copyright

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 9/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 10/16

 

Foto 5314 vs02  De paar afgehakte steeltjes die nog in en tussen het 'ongelukkige' groen lagen, en die we voor de foto even bovenop hadden gelegd, hebben we maar in een vaasje gezet. "Donker van het Groen" heeft de hoge herfst-asters even winterklaar gemaakt. Het stikte van de bloemknoppen. "Donker van het Groen maakt ongelukkig" aan De Kruisboog te Swifterbant? Foto 9 oktober 2020  11:45:49 uur Reiger Copyright
 


Foto 5311 vs02  Bloemen van de herfst-aster aan De Kruisboog te Swifterbant door Donker in het Groen aan het begin van de bloei omgehakt. Bijen, vlinders, en meer, hadden hier graag nog hun voedsel gehaald. In de winter is er voor vogels veel te vinden tussen de verdorde bloemen en het blad aan de stengel, maar nu niet meer dus. Foto 8 oktober 2020  11:37:20 uur Reiger Copyright

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 10/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 11/16

 

Foto 5324 vs02  We zijn maar het dorp ingewandeld, op zoek naar herfstasters die niet zijn omgehakt door de Donker Groep/n. Hier in een tuin bij mensen aan De Lange Streek ter hoogte van de Kokkel (straat), tegenover de twee Pterocarya fraxinifolia (Kaukasische vleugelnoot). Foto 16 oktober 2020  10:13:12 uur Reiger Copyright
 


Foto 5299 vs02 Ku/Kl  De planten-/bloembakken aan de lantaarnpalen aan De Kruisboog te Swifterbant zitten veel te hoog gemonteerd. De bewoners moeten op hun keukentrapjes naar boven klauteren met hun gietertjes, en vallen zichzelf te pletter. De bak zit niet goed bevestigd aan de beugel en/of er is een verkeerde beugel gebruikt. De plantjes hebben de bewoners van de afdeling 'Groen' van de gemeente Dronten gekregen. Maar dit is toch een verkeerde plantkeuze? Hier moeten overhangende bloeiende planten in, te beginnen met hanggeraniums! Weet de afdeling Groen dit niet? Of zijn de bewoners er gewoon mee op- of afgescheept? De ophanging is een pléé-gezicht, het is net of er iets openstaat. Foto 5 oktober 2020  12:23:49 uur Reiger Copyright

Moeten we met onze drones gaan vliegen om te kijken wat er in de bakken zit, of met spiegels op lange stokken?

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 11/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 12/16

 

Foto 5302 vs02 Dr/Sw  De bak zit niet goed bevestigd aan de beugel en/of er is een verkeerde beugel gebruikt. De plantjes hebben de bewoners van de afdeling 'Groen' van de gemeente Dronten gekregen. Maar dit is toch een verkeerde plantkeuze? Hier moeten overhangende bloeiende planten in, te beginnen met hanggeraniums! Weet de afdeling Groen dit niet? Of zijn de bewoners er gewoon mee op- of afgescheept? Het lijkt of er klimop uit de bak groeit. Winterversie? Of hebben de plantjes geen water gekregen, of is het water weggelopen door de spleet? Krijgen de bewoners volgend jaar misschien een zakje vogelzaad met tarwe, zonnebloempitten, en sorghum van de afdeling Groen van de gemeente Dronten? De ophanging is een pléé-gezicht, het is net of er iets openstaat. Is het de bedoeling dat wij tegen de onderkant van uw plastic plantpotten aankijken? Foto 5 oktober 2020  12:26:03 uur Reiger Copyright

Moeten we met onze drones gaan vliegen om te kijken wat er in de bakken zit, of met spiegels op lange stokken?
 


Foto 5323 vs02  Granietstraat in Dronten. Hier heeft de gemeente 'de pot' zelfs op het straatnaambord geplaatst, de emmer is veel te laag opgehangen, geheel tegen haar eigen gemeentelijke voorschriften in. Als de planten gaan overhangen en de straatnaam bedekken kunnen de hulp- en veiligheidsdiensten deze straat niet meer vinden met alle gevolgen van dien. Het lijkt of hier een bouwemmer op het straatnaambord staat, maar néé, dit is 'standing basket' van gewapend polyester. Foto 16 oktober 2020  10:09:17 uur Reiger Copyright

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 12/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 13/16

 
Welkom in het Groen van de Donker Groep

Openingsfoto https://donkergroep.com/nl maandag 5 oktober 2020 van de Donker Groep: allemaal bloemetjes ("klimaatadaptief-ontwerpen-2" vs02 800), maar bij ons aan De Kruisboog te Swifterbant: "Weg ermee met die bloemen van de herfst-aster". Komt de ware Donker-aard boven? Maar misschien staat er morgen alweer een ander foto op hun site en is het dan: 'Donker van het Groen'.
 

"Welkom in het Groen van Donker" met heel veel bloemetjes

Openingsfoto Donker Groep-site.< https://donkergroep.com/nl > maandag 5 oktober 2020 van de Donker Groep: "Allemaal bloemetjes". In Swifterbant aan De Kruisboog maaiden de Donker's de net in bloei geraakte herfstasters finaal om. Eigenlijk hebben deze van het 'Groen' niet zoveel op met bloemen. Ja, hun mond loopt er natuurlijk van over in hun verkooppraat: "Duurzaam", "Integrale aanpak", "Specialismen", "Schoolpleinen met educatieve pakketten samen met het IVN", "Vlinders", "Bijen", "Biodiversiteit", en ga maar door..

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 13/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 14/16

 

Verveeld kijkende schoolkinderen uit Sibrandabuorren (Fryslân) Donker Groep / IVN 800
Pers- en fotomoment Mienskipsskoalle De Legeaën in Sibrandabuorren (Fryslân) bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst door Anja Kanters, directeur Donker Groep en Mark Tuit directeur IVN Noord (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). We dachten nog even, goh, leuk, een hoofdmeester en een juffrouw,  of andersom, met hun klas kinderen. Maar deze kinderen kijken hélémaal niet blij! Zij kijken zéér verveeld, weten niet wat de bedoeling is hier, en zij balen. Het is hun juf en meester ook niet. Nee, het is echt een 'feestelijk' moment. Hoe kun je zó een trieste foto maken? Waarom gebruik je vervolgens zo een trieste foto voor je propaganda? Heb je de foto wel goed bekeken vóór de publicatie? Weten de ouders van deze kinderen, dat hun kinderen hier gebruikt worden voor de commerciële doeleinden van de Donker Groep van mevrouw Anja Kanters, en Mark Tuit van het IVN? Nee, deze kinderen kijken echt uit naar hun nieuwe "Donker Groep Groene schoolplein 'geweldig' versterkt met het buitenles-educatiepakket van het IVN, de krachtige samenwerking die smaakt naar méér!". Deze kinderen verheugen zich echt. "Smaakt naar méér"? Grote mensen drinken dan altijd een glas alcohol of zonder alcohol met lekkers, kinderen: taart, nootjes, kaas, worst, chippies, limonade. Maar dat is mevrouw Anja allemaal even vergeten lijkt het, haar pen en het 'Samenbundelingsdocument' heeft ze wel bij zich natuurlijk. Het gaat immers om haar, zij kijkt als enige recht in de camera. Zij kijkt ook al niet vrolijk met al deze niet blije kinderen.
 


Ondertekening "Bundeling der krachten". Welke krachten eigenlijk? De Donker Groep? Die maaien de bloemetjes om. IVN? Die houden een verhaaltje bij de gevallen bloempjes? Mevrouw Donker heeft haar pen tussen de vingers geklemd, die van Mark ligt naast zijn document.

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 14/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 15/16

 
Over ons Donker Groep - Paars maakt gelukkighttps://donkergroep.com/nl/over-ons
De Donker Groep-site 5 oktober 2020. Leuk Donker Groep-bordje erbij met uitleg over de verschillende plantjes. Hier moet mevrouw Anja Kanters er nog wel even met haar gemotoriseerde heggenschaar overheen, toch? Vertelt zij dit ook aan de kinderen in haar buitenles-educatiepakketten bij haar groene schoolpleinen? En mooie woorden gebruiken als "duurzaamheid", "integrale aanpak", en "specialismen". Ja, bij de werknemers van mevrouw Kanters is veel specialistische kennis aanwezig. En ook bij de leidinggevenden: "Gewoon mooi recht afmaaien die handel". Maar ja, wat doe je dan als je de taal niet beheerst, en je daar met je motorheggenschaar staat: "Nou, gewoon mooi recht". In Swifterbant geen paarse bloemenpracht.


De virtuele wereld van de Donker Groen Groep:

De virtuele paarse bloemenweides van Donker in het Groen, op hun site dan wel. In Swifterbant, gemeente Dronten, maait 'Groen in het Donker' deze 'rommel' gewoon professioneel af.

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 15/16

o
o
o

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina 16/16

 

Freek van de Graaf, de gemeentelijke (gemeente Dronten!) gecertificeerde lantaarnpaal plant-/bloembak begieter, rijdt in het Dronterdorp rond in zijn gehuurde John Landis Grove 'watering the hanging baskets'. 

Handige Freek vertelde aan ons, dat wij voor alle troep die van de gemeentelijke platanen op onze percelen valt, mochten wij niet zelf in staat zijn deze rotzooi op te ruimen, wij maar naar de plaatselijke lagere scholen moesten gaan, om daar te vragen of zij kinderen wilden sturen om in onze tuintjes bladeren, zaadbollen, takjes en takken van de gemeentelijke platanen het hele jaar door te komen rapen. Ziet u het al voor zich, kinderen die langs onze regenpijpen omhoog klauteren en als aapjes hangend aan onze dakgoten, al het blad en overig uit de goot over de rand heen kieperen?

Wij zouden ook naar 'Welzijn' kunnen gaan in Dronten met ons verzoek, die hebben ook nog wel vrijwilligers over om onze tuinen en percelen te komen opruimen van uw platanentroep, zei uw Freek van de Graaf, allemaal aan ons. Freek is uitvoerder en specialist boomverzorger van de gemeente Dronten.

Dus, de gemeente Dronten, huurt professionele bedrijven in om al het afval, dat van de gemeentelijke platanen het hele jaar door in de gemeentelijke 'tuin' valt, op te laten ruimen. En wij moeten maar een paar kinderen bij elkaar zien te scharrelen, of hulp proberen in te roepen van vrijwilligers? 

Tijdens de vergadering die wij hadden op het gemeentehuis leek het of Freek een spreekverbod had opgelegd gekregen. Wij 'zien' dat Freek inmiddels door de gemeente weer is aangewezen als aanspreekpunt. "Belt u gerust met onze Freek van de Graaf", schrijft de gemeente Dronten ons.

 

 

 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina 16/16

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van Freek van de Graaf, die in zijn gehuurde John Landis Grove rond rijdt in de gemeente Dronten kregen wij van een lezer opgestuurd deze foto van een vorkheftruck met een palletvat gevuld met 1000 liters water, 'watering the hanging lantaarnpaal baskets'. Met het touwtje bedient de heftruckchauffeur de uithouder, waarna het water door de zwaartekracht zijn weg vindt naar de plantjes in de basket. Eénvoudig! Geen problemen met een pomp of iets dergelijks. "Zó doen wij dát in Vledderveen", schreef lezer ons. Wel zien wij een stekker bungelend naast het vat. Het is net de gemeente Dronten, daar bungelen ook de stekkers uit de auto's.

 

Uit Baexem bij Roermond in Limburg kregen we toegestuurd bovenstaande twee foto's van Truus en Jan, die met hun mobiele watervat langs de 'hanging baskets' gaan in hun dorp. Jan zat vroeger in de oliehandel, en vat met handpomp stonden bij wijze van sprake al klaar voor de operatie bij hen in de schuur.  
 

 


Freek van de Graaf, uitvoerder boomverzorging  van de gemeente Dronten, afdeling Groen, hier in zijn hélicoptčre op weg naar Swifterbant. Hier hangt hij even stil boven het Ketelmeer om water te tanken voor zijn missie in Swifterbant: 'Watering the hanging lantaarnpaal baskets'.

 

 

______________________________________________
 

 

 

Antwoord van de Gemeente Dronten op mijn bovenstaande brief van 5 oktober 2020

Hieronder de brief met datum 12 november 2020, die ik ontving van de heer ing. J. de Jong, Teammanager Groentechnisch Beheer van de gemeente Dronten, namens het College van Burgemeester en Wethouders van Dronten, aangaande mijn brief van 5 oktober 2020 betreffende: "Donker van het Groen maakt ongelukkig", over het mollen (kapotmaken, vernielen) van net in bloei gekomen herfst-asters door dit erkende hoveniersbedrijf, én over lantaarnpaalplant- en/of bloembakken.

 

 


 

 

 

Wij schrijven de gemeente Dronten en de heer De Jong maar niet meer en geven hier ons commentaar in ons eigen 'FlevoBlad' en/of 'DeSwifternaar':


Armzalig

De heer De Jong schrijft mij: "Gemeente Dronten besteedt het groenonderhoud uit aan groenaannemers en gunt daarbij op een combinatie van kwaliteit en prijs". Hij gaat voorbij aan mijn uitleg in mijn brief, dat de gemeenten deze hoveniersbedrijven uitknijpen tot de laatste cent, en dat dit bedrijf voor een armzalig bedrag het groen in de gemeente Dronten waarschijnlijk moet onderhouden.


Grootaandeelhouder

Overigens vertelt mevrouw Anja Kanters, de directrice, op het internet vol trots grootaandeelhouder in haar groenbedrijf te zijn, zij heeft 49% van de aandelen in haar bezit. Dus zij houdt er nog wel wat aan over, denken wij.


Geen idee wat voor initiatief?

Wat de plastic bloembakken aan de "lichtmasten" betreft speelt Jouke de Jong de bal gemakkelijk en slim (in de betekenis van sluw) door naar "Buurtvereniging Oktastee" en legt de schuld graag daar neer. Hij heeft het over een "buurtinitiatief waarvoor de gemeente budget ter beschikking stelt". U, mijnheer De Jong en uw gemeentebestuur, wisten dus dat er plastic lantaarnpaalplant- en/of bloembakken gekocht zouden gaan worden met dit budget. Of strooit u het geld gewoon in de rondte? "Wij hebben een initiatief hoor", geen idee wat voor initiatief, en u begint het geld al over de balk heen te smijten. Wij wonen ook in een Oktastee!


Stimuleren van ....

Nee, mijnheer De Jong, ik heb u verteld wat u, en uw gemeente Dronten aan het doen zijn. Mensen 'ruimen op' letterlijk hun tuintjes, en leeg. Alles eruit, en bestrating (tegels, stenen) erin. En u, en uw College van de Gemeente Dronten stimuleren dit gedrag ook nog eens door plastic plant- en /of bloembakken uit te delen aan de bewoners, uw burgers, uw inwoners, om aan de lantaarnpalen, of "lichtmasten" zo u wilt, in hun "woonstraten" op te hangen. Allemaal in het teken van "duurzaamheid" natuurlijk?
 

Als je in Utrecht
woont, in een straat waar de mensen geen tuintjes hebben voor de deur en geen gemeentelijk groen, anders dan een paar 'straatbomen' misschien, dan is het begrijpelijk dat daar wat plantenbakjes met geraniums worden opgehangen. Maar toch niet hier in Swifterbant, Biddinghuizen of Dronten, waar bijna iedereen een tuin voor de deur heeft.


Paaien
U, en uw gemeente Dronten, verknoeien ons geld. U wilt toch alweer de gemeentelijke belastingen verhogen om al uw 'ambities' te kunnen verwezenlijken? En met uw 'fratsen' goede sier te maken en te paaien!


Ons initiatief

Mogen wij u erop wijzen mijnheer De Jong, en U, College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dronten, dat u op ons initiatief volstrekt niet ingaat. Wij hebben u voldoende alternatieven geboden, en wij hebben mee gedacht. Mogen wij ook een paar plant-/bloembakjes voor aan de platanen? Dit laatste is sarcastisch bedoeld.


Mollen
En nog even over het mollen (kapotmaken, vernielen) van de net in bloei gekomen herfst-asters door dit erkende hoveniersbedrijf Donker Groep:


Etterbakken

Mochten kinderen of jongeren in Swifterbant dit gedaan hebben, dan zouden zij door uw burgemeester Jean Paul van Gebben uitgescholden zijn voor "etterbakken", in de krant en op het internet, toch?


De Onthoofding
van deze herfst-asters grenst niet alleen aan crimineel gedrag om de woorden van de burgemeester maar weer te gebruiken. Doordat deze vernieling is uitgevoerd door een professioneel gespecialiseerd bedrijf is hier sprake van echte criminaliteit en is duidelijk een grens gepasseerd. Er dient nu hard tegen te worden opgetreden. Aldus werd gesproken door de dappere burgemeester van Dronten, de heer Jean Paul Gebben, in de plaatselijke krantjes en op het internet.

 

 

 

______________________________________________
 

 

Terug naar onze hoofdpagina die we hebben ingericht voor de Gemeente Dronten

www.deregentegenhouden.nl/Dronten.htm
(Klik hier)

 

 

 

______________________________________________
 

Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020

pagina ../..

 
.
Reiger(hsch) Kloosterman aan het Bestuur van de Gemeente Dronten d.d. 5 oktober 2020 pagina ../..

______________________________________________